• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το μεξικανικό πέσο ηγείται των κερδών για τα νομίσματα διεθνώς, καθώς το AMLO αναλαμβάνει την προεδρία

    Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ


    Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκε το μεξικανικό πέσο, καθώς ο αριστερός Andres Manuel Lopez Obrador φάνηκε να οδεύει προς μία άνετη νίκη στις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό.

    Το πέσο είχε φτάσει να ενισχύεται έως 1,4% νωρίτερα, ακόμα και αφού τα exit polls έδιναν σημαντικό προβάδισμα στον Lopez Obrador, ενώ, στη συνέχεια, η ανοδική τάση ανεστράφη όταν τα exit polls έδειξαν πως το λαϊκιστικό κόμμα του Morena θα απολάμβανε ευρείας υποστήριξης στο Κογκρέσο. Οι αρχικές καταμετρήσεις ψήφων έδιναν στον υποψήφιο καθοριστικό προβάδισμα, δείχνοντας ότι θα λάβει ισχυρή εντολή για τις θέσεις του.

    Στη νικητήρια ομιλία μετά τις εκλογές, ο Lopez Obrador επέλεξε να χρησιμοποιήσει ενωτικό τόνο, λέγοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στους φτωχούς. Το πέσο ήταν μεταξύ των χειρότερων σε απόδοση νομισμάτων στο δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω ανησυχιών ότι ο Lopez Obrador θα αποθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις στην αγορά της ενέργειας και θα εκτόξευε το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

    Αν και οι αναλυτές ανέφεραν ότι πιθανόν να χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η σύνθεση του Κογκρέσου, η Eurasia Group είπε ότι η μεγάλη διαφορά της νίκης του Lopez Obrador υποδεικνύει ότι το κόμμα του θα έχει ισχυρή θέση και στα δύο σώματα και θα μπορέσει να αντλήσει στήριξη και από μικρότερα κόμματα. Μεταξύ των προτάσεών του είναι το πάγωμα ενός σχεδίου για αεροδρόμιο ύψους 13 δισ. δολαρίων, η αναστροφή του ιστορικού ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και ένα επεκτατικό δημοσιονομικό πρόγραμμα.

    Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία στην κάτω Βουλή και πιθανότατα δεν είναι μακριά και στη Γερουσία”, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Eurasia Group, Daniel Kerner, Carlos Petersen και Ana Abad.

    Το πέσο έπεσε κατά 0,6% στα 20,0237 πέσο ανά δολάριο το πρωί στη Σιγκαπούρη, επεκτείνοντας τις απώλειες καθώς το δολάριο έκανε ράλι διεθνώς.

    Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από την πολιτισμένη φύση των εκλογών, με τους δύο κύριους αντιπάλους να παραδέχονται την ήττα τους νωρίς τη νύχτα. Όταν ήταν υποψήφιος το 2006, ο Lopez Obrador είχε καταγγείλει νοθεία και οι υποστηρικτές του είχαν βγει στους δρόμους μετά την ήττα του με ποσοστό χαμηλότερο του 1% από τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος Δράσης, Felipe Calderon.

    Ο Mitul Kotecha της TD Securities στη Σιγκαπούρη επεσήμανε πως αν και η νίκη του Lopez Obrador είχε ήδη συνεκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι επενδυτές ανησυχούν που το κόμμα του θα κυριαρχήσει στο Κογκρέσο και για το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας NAFTA.

    Ο Ociel Hernandez της BBVA αναμένει αυξημένη αστάθεια εν όψει. “Αν ο κόσμος δει ότι κέρδισε το Κογκρέσο και τη Γερουσία, το πέσο θα επανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 20”, είπε ο Hernandez. “Αλλά σίγουρα θα περίμενα εν τέλει μία άνοδο, καθώς θα συνηθίζεται και καθώς θα κυριαρχεί μία συζήτηση για την ενσωμάτωση και για τον σεβασμό στους θεσμούς”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Handelsblatt: Οι επενδυτές ανακαλύπτουν την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Καταιγιστικές εξελίξεις στη Γερμανία: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ-Προς παραίτηση ο Ζέεχοφερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι θέση θα πάρει ο Στουρνάρας για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ