ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην πρώτη της τοποθέτηση για τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Eurogroup και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένεται να προχωρήσει σήμερα o Γιάννης Στουρνάρας. Η Τράπεζα της Ελλάδος, που είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης, αλλά είχε επικροτήσει τη δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας και επεσήμανε την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσει τις αποφάσεις.
Η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα στις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεση για τη νομισματική πολιτική από την ΤτΕ συμπίπτει και η σημερινή άφιξη στην Αθήνα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Το περιεχόμενο της έκθεσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη απέναντι στα μέτρα για το χρέος που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου.
Με την έκθεση ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να τοποθετηθεί έναντι των μέτρων που αποφασίστηκαν για το χρέος προχωρώντας παράλληλα σε μία «αξιολόγηση» των τριών προγραμμάτων στήριξης που έλαβε η χώρα.
Σύμφωνα πληροφορίες, η ΤτΕ με την έκθεσή της θα εκδίδει διαβατήριο βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επισημαίνοντας πάντως τρεις κινδύνους που είναι δυνατόν να αλλάξουν τα μακροικονομικά δεδομένα. Οι κίνδυνοι αυτοί, σχετίζονται με πιθανή αύξηση των επιτοκίων δανεισού με αρνητική επίδραση από το διεθνές περιβάλλον, τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα υψηλά πλεονάσματα για τουλάχιστον 42 χρόνια (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο μέχρι και το 2060)
Η προοπτική για το μέλλον γενικά καταγράφεται αισιόδοξη στην έκθεση της ΤτΕ, με την επισήμανση προκλήσεων που παραμένουν. Μεταξύ αυτών, πέραν του υψηλού δημοσίου χρέους, συγκαταλέγονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μέτωπο στο οποίο παρά την πρόοδο παραμένουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Την περασμένη Παρασκευή και ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης του άρθρου 4, επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».
Στην έκθεση της ΤτΕ άλλωστε αναμένεται να τονιστεί το υψηλό επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας το οποίο κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει άμεσα να καλυφθεί από ξένες επενδύσεις ώστε να στηριχθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κάθριν Ο’ Χάρα: Η σπάνια πάθηση από την οποία έπασχε η ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών
- ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ: Η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για την εξακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος
- Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε Ουκρανία και Μολδαβία
- Υπ. Εσωτερικών: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.