• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το hedge fund που πόνταρε σωστά στον κορονοϊό και πέτυχε κέρδη 77% σε δύο μήνες


    Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Zhou Wang φοβήθηκε ότι έκανε ένα λάθος που θα του κόστιζε ακριβά. Ένα μήνα νωρίτερα, το hedge fund του, QQQ Capital, είχε ποντάρει στην πτώση των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων και σόρταρε τον δείκτη S&P 500, στοιχηματίζοντας ότι η επιδημία του κορονοϊού θα επιδεινωθεί.

    Αντ ‘αυτού, οι αγορές ξεκίνησαν δυναμικά τη χρονιά με αποτέλεσμα να χάσει χρήματα.

    Στη συνέχεια o Wang έφθασε στο τροπικό νησί της Κίνας, Hainan, για τις διακοπές του νέου έτους. Βλέποντας τα άδεια καταστήματα και τα κλειστά εστιατόρια που συνήθως ήταν γεμάτα τουρίστες, έστειλε μήνυμα στους συνεργάτες του να διατηρήσουν τις short θέσεις τους.

    Αυτή η κίνηση του αποδείχθηκε σωτήρια, καθώς το fund του, με έδρα τη Σιγκαπούρη, κατέγραψε κέρδη 77% κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, με τις διεθνείς αγορές να βουλιάζουν, ενώ τα hedge fund στην Ασία υποχώρησαν κατά μέσο όρο 0,6%, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Eurekahedge.

    “Μετά την καραντίνα στην Wuhan, μπορούσες πλέον να νιώσεις τον πανικό”, δήλωσε ο Wang σε συνέντευξή του. “Κανονικά για τον εορτασμό του νέου έτους στην Κίνα, θα έπρεπε να υπάρχουν ουρές ανθρώπων στα εστιατόρια και στην παραλία, αλλά φέτος δεν υπήρχε κανένας – όλα ήταν άδεια”.

    Εκτός από τις short θέσεις του, το fund είχε long θέσεις στη Netflix, την online υπηρεσία διδασκαλίας  TAL Education Group και σε διαδικτυακές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, ποντάροντας στην αύξηση της ζήτησης για τα παραπάνω αφού οι άνθρωποι θα παρέμεναν στα σπίτια τους.

    Η εταιρεία διαχειρίζεται πάνω από 200 εκατ. δολάρια, με τα μισά περίπου από αυτά να είναι τοποθετημένα σε παρόχους online εκπαίδευσης.

    Στις short θέσεις του περιλαμβάνονται οι American Airlines, Lyft, General Motors, Ford.

    Για να προχωρήσουν στις συγκεκριμένες επιλογές, οι αναλυτές του fund παρακολούθησαν τα δεδομένα των εταιρειών, ελέγχοντας την κίνηση μέσω των μεταφορέων αυτοκινήτων και παρακολουθώντας την πορεία των εργοστασίων.

    Παράλληλα, τηλεφώνησαν σε κινεζικούς παρόχους διδασκαλίας για να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα και τα ωράρια των τάξεων, ενώ συμμετείχαν σε ομάδες γονέων στην κινέζικη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, ρωτώντας τη γνώμη τους για διάφορες υπηρεσίες.

    Τώρα το QQQ Capital, στοιχηματίζει ότι το sell-off των αγορών φτάνει στο τέλος του, έχει πάρει τα κέρδη από τις short θέσεις του και ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης πρόσθετης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ή μείωσης των επιτοκίων για να βοηθήσουν τις οικονομίες να ανακάμψουν.

    “Η παραγωγή των εργοστασίων της Κίνας επανέρχεται σταδιακά και αυτό είναι ένα καλό σημάδι από την πλευρά της περαιτέρω πορείας της αλυσίδας εφοδιασμού”, δήλωσε ο Wang. “Και πιστεύουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρή, δεν θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι “παγκόσμια οικονομική κρίση”.

    Από τα υπόλοιπα hedge fund της Ασίας ξεχώρισαν:

    -Το PruLev Global Macro Fund με κέρδη 9,4% του δύο πρώτους μήνες του έτους.

    -Το Phalanx Japan Το Australasia Multi-Strategy Fund, το οποίο επικεντρώνεται στα μετατρέψιμα ομόλογα της Ιαπωνίας και έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν κατά 10% φέτος μέχρι τις πρώτες έξι ημέρες του Μαρτίου.

    -Το Graticule Asia Macro Fund Ltd. του Adam Levinson, που έφερε κέρδη 2,1% τον Φεβρουάριο, έχοντας, μεταξύ άλλων, short θέσεις σε μετοχές των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

     



    ΣΧΟΛΙΑ