• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το ευρωπαϊκό κράτος με τους λιγότερους θανάτους αποδεικνύει ότι το κλειδί είναι η ταχύτητα

    Μπρατισλάβα, Σλοβακία


    Καθώς η πανδημία συνεχίζει να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα σε όλη την Ευρώπη, μια χώρα ξεχωρίζει γιατί κατόρθωσε να διατηρήσει χαμηλό τον αριθμό των θανάτων.

    Η Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έκλεισε τα σχολεία, τα καταστήματα και τα σύνορά της νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετά την Ιταλία. Στο μεταξύ, οι πολιτικοί και οι παρουσιαστές της τηλεόρασης φόρεσαν μάσκες προσώπου  προτού καν η κυβέρνηση τις κάνει υποχρεωτικές.

    Τα μέτρα απέδωσαν καρπούς: Έξι εβδομάδες μετά το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα, η Σλοβακία έχει μόλις 18 θανάτους και βρίσκεται στην κορυφή του ευρωπαϊκού καταλόγου κατά κεφαλήν θανάτων, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο John Hopkins στις 26 Απριλίου.

    «Η ταχύτητα είναι η ουσία», υποστήριξε η Eva Schernhammer, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. «Θα ήταν ιδανικό να περιοριστεί η πανδημία σε ένα στάδιο όπου μπορείτε να εντοπίσετε τις επαφές κάθε νέου κρούσματος. Εκ των υστέρων, η Σλοβακία έκανε το σωστό.”

    Ο επικεφαλής της περιοχής της Μπρατισλάβα, Juraj Droba, έκλεισε τα σχολεία δύο ημέρες μετά την αναφορά του πρώτου κρούσματος, μια εβδομάδα πριν από την υπόλοιπη χώρα, επειδή «μπορούσε να δει τι συνέβαινε στην Ιταλία». Στη συγκεκριμένη περιοχή ζει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας.

    Ο επικεφαλής επιθεωρητής υγείας της Σλοβακίας Jan Mikas, διέταξε επίσης την αστυνομία να σταματήσει ένα γκρουπ με σκιέρ που επέστρεφαν από την Αυστρία και να τους θέσει σε εποπτευόμενη καραντίνα. Περίπου 60 άτομα ήταν θετικά.

    Quick action helped Slovakia outstand in virus containment

    Η κυβέρνηση ανοίγει επίσης αργά την οικονομία της, η οποία επλήγη από το lockdown, που είναι ευκολότερο να επιβληθεί σε μικρότερες χώρες.

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα ήταν πρόωρο να σταματήσει τώρα η μάχη.

    “Αν η τάση συνεχιστεί, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μία από τις χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα την κατάσταση”, επισημαίνει ο Martin Smatana, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Υγεία, το οποίο μετρά την εξάπλωση του ιού. “Στην πλειονότητα του πληθυσμού, ο ιός δεν εξαπλώνεται”.



    ΣΧΟΛΙΑ