• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το ETF των 10 δισ. δολαρίων που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

    • Bloomberg


    Καθώς τα αρνητικά επιτόκια κατακλύζουν τα πάντα, από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας μέχρι το κρατικό χρέος της Ουγγαρίας και junk ευρωπαϊκά ομόλογα, οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε ETFs ομολόγων υψηλών αποδόσεων.

    Τα εισηγμένα στην Ευρώπη funds έχουν προσελκύσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο, περισσότερα από οποιαδήποτε ολοκληρωμένη χρονιά τουλάχιστον μετά το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg Intelligence.

    Το μεγαλύτερο ETF που παρακολουθεί το χρέος – το IHYG ύψους 8,5 δισ. ευρώ της BlackRock – προσείλκυσε 640 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε κάνει μόλις δύο εβδομάδες πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία.

    «Με τα επιτόκια να  πέφτουν παγκοσμίως, οι επενδυτές αναζητούν ροές εισοδήματος και τις βρίσκουν σε προϊόντα υψηλής απόδοσης, δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμένες εναλλακτικές λύσεις εκεί έξω», δήλωσε ο Todd Rosenbluth, επικεφαλής ETF και έρευνας αμοιβαίων κεφαλαίων στην CFRA Research.

    Οι νέες ρητορικές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ενισχύσει το κυνήγι των αποδόσεων. Με σχεδόν 13 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιου χρέους να αποδίδουν κάτω από το μηδέν, οι επενδυτές κινούνται προς τα κάτω στο πιστωτικό φάσμα στην αναζήτησή τους για αποδόσεις. Ένα ταμείο junk ομολόγων στις ΗΠΑ προσείλκυσε ρευστό-ρεκόρ τον Ιούνιο.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μειώσει τις αποδόσεις τόσο πολύ ώστε ακόμη και μερικά ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλών αποδόσεων διαπραγματεύονται σε επίπεδα όπου οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν για το προνόμιο της κατοχής τους.

    Οι διψασμένοι για αποδόσεις επενδυτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο παθητικά οχήματα, καθώς εμπλέκονται περισσότερο σε τίτλους κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    Τα ETFs διαπραγματεύονται όπως οι εισηγμένες μετοχές, επιτρέποντας στους επενδυτές να εισάγουν και να αποσύρουν στοιχήματα σε πραγματικό χρόνο, αντί να υφίστανται τον πολύ αργό ρυθμό των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε ομόλογα της ευρωζώνης.

    Τα ETFs «κυριαρχούν» στις ευρωπαϊκές ροές ομολόγων υψηλών αποδόσεων φέτος, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% της νέας ρευστότητας, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. Οι τίτλοι απέδωσαν στους επενδυτές κατά 8,1% το πρώτο εξάμηνο, οι καλύτερες επιδόσεις από το 2012.



    ΣΧΟΛΙΑ