• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το χρυσό άγγιγμα του επενδυτή που πέτυχε απόδοση 20.000% επενδύοντας στην Alibaba

    • Bloomberg

    Joe Tsai, συν-ιδρυτής Alibaba


    Το 1999, ο Benson Tam αποφάσισε να βοηθήσει τον φίλο του Joe Tsai και πραγματοποίησε μία επένδυση 500.000 δολαρίων στην άγνωστη start up που είχε ιδρύσει τότε. Αυτή η εταιρεία ήταν η Alibaba Group Holding, η οποία έφερε επανάσταση στις online αγορές στην Κίνα και 15 χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο με την μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο, 200πλασιάζοντας τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει σε αυτήν ο Τam και οι συνεργάτες του.

    Σε αντίθεση με την αποφασιστική κίνηση που πραγματοποίησε όταν επένδυσε στην Alibaba, ο Tam έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας μελετώντας και σχεδιάζοντας αυτό που ο ίδιος πιστεύει ότι θα αποτελέσει την μετασχηματιστική τάση του νέου αιώνα.

    Τώρα, η εταιρεία του Venturous Group, ετοιμάζεται να βγει στο προσκήνιο, συγκεντρώνοντας 131 εκατομμύρια δολάρια, με στόχο να συμβάλει στην χρηματοδότηση του λεγόμενου σχεδίου Νέας Υποδομής της Κίνας: ένα όραμα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα θέσει τα θεμέλια για το μέλλον της χώρας, οικοδομώντας τα πάντα, από έξυπνες πόλεις έως εκτεταμένα, εξαιρετικά γρήγορα δίκτυα.

    «Σκεφτείτε πριν δράσετε, στοχεύστε πριν πυροβολήσετε», είπε ο μεθοδικός 57χρονος επενδυτής, προσθέτοντας ότι διάβασε 400 βιβλία και έκανε δοκιμές μέσω αρκετών προσωπικών επενδύσεων τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν πριν ξεκινήσει το νέο του εγχείρημα.

    Η Venturous του Tam είναι το προϊόν μιας καριέρας τριών δεκαετιών κατά τη διάρκεια της οποίας ο βετεράνος στήριξε πολλούς κολοσσούς του διαδικτύου στα πρώτα τους βήματα. Το ταξίδι του στη χρηματοδότηση ξεκίνησε το 1989 ως επενδυτικός τραπεζίτης στην S.G. Warburg στο Λονδίνο. Η έκρηξη αρχικών δημόσιων προσφορών (ΙPO) που σημειώθηκε στην Ασία δύο χρόνια αργότερα, έφερε τον Tam πίσω στην πατρίδα του, στο Χονγκ Κονγκ.

    Το επιτυχημένο στοίχημα στην Alibaba, που έγινε από κοινού με την Fidelity Investments, τον οδήγησε στη συν-ίδρυση της Fidelity Growth Partners Asia το 2002, όπου έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων που 200πλασιάστηκαν φτάνοντας έως τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία. Η υπογραφή του Tam υπάρχει ακόμη στην AsiaInfo Holdings, η οποία δημιούργησε το πρώτο εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο της Κίνας και έγινε μια από τις πρώτες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που εισήχθησαν στο Nasdaq.

    Τώρα, το Venturous Group με έδρα το Πεκίνο έχει συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης 131 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Fidelity, καθώς και οικογένειες δισεκατομμυριούχων. Επιδιώκει να συγκεντρώσει άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να ψηφιοποιήσει κτίρια, μεταφορές και άλλες αστικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, Xi Jinping.

    Σύμφωνα με το σχέδιο υποδομής του Πεκίνου, η Κίνα θα επενδύσει περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια έξι ετών έως το 2025, για να δημιουργήσει ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς, να εγκαταστήσει κάμερες και αισθητήρες και να αναπτύξει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέπει λύσεις αιχμής, όπως η αυτόνομη οδήγηση και τα έξυπνα σπίτια με σύνδεση στο διαδίκτυο.

    Ο Savio Kwan, ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, λέει ότι ο Tam βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ηγηθεί της επόμενης τεχνολογικής έκρηξης στην Κίνα.  Ο ίδιος έχει επενδύσει 10 εκατ. δολάρια στην Venturous.

    Ήταν μια χαμένη ευκαιρία που μετέτρεψε τον Tam σε καλύτερο επενδυτή, σύμφωνα με τον Kwan. Το 2002, όταν η Alibaba προσπαθούσε να πραγματοποιήσει τον τρίτο γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, πολλοί από τους πρώτους επενδυτές – συμπεριλαμβανομένης της Fidelity – τήρησαν στάση αναμονής.

    Ο Kwan και αρκετοί άλλοι, όπως οι συνιδρυτές Jack Ma και Tsai κατέληξαν να τοποθετήσουν 1 εκατομμύριο δολάρια από τα δικά τους χρήματα για να κλείσουν τον γύρο, μια επένδυση που κατέληξε να τους αποφέρει 40πλάσια κέρδη την επόμενη διετία. «Αυτό πρέπει να έχει επηρεάσει τον Benson, με την έννοια ότι στοχεύει μακροπρόθεσμα», ισχυρίζεται ο Kwan.

    Η Venturous Group κάνει μαζικές τοποθετήσεις – ρίχνει σχεδόν όλο το κεφάλαιο που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής σε επτά νεοσύστατες επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες δεδομένων και cloud computing στους αστικούς σχεδιαστές. Έχει επίσης επενδύσει στην Zhuyou Hotel Group, μια κινεζική ξενοδοχειακή αλυσίδα αφιερωμένη στην εξυπηρέτηση των millennials που αγαπούν την τεχνολογία.

    Ο Tam βλέπει την επένδυση ως αφετηρία για να συλλάβει την “έξυπνη” αγορά της πόλης και οι φιλοδοξίες του επεκτείνονται στη δημιουργία ενός τεράστιου οικοσυστήματος γύρω από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου του. Ο Όμιλος Venturous βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με έναν βρετανικό όμιλο μηχανικών για να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση στην Κίνα, η οποία θα εξοπλίσει τα κτίρια με έξυπνους αισθητήρες και άλλες προηγμένες τεχνολογίες, δήλωσε ο Tam, αρνούμενος να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ