• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το Brexit έχει ήδη στοιχίσει δισεκατομμύρια στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου

    • Bloomberg

    Το hedge fund Brevan Howard διατηρεί ένα μεγάλο γραφείο στο Λονδίνο


    Είτε το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είτε πετύχει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, το Brexit έχει ήδη επιβαρύνει τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.

    Τρία χρόνια και τρεις πρωθυπουργούς μετά το δημοψήφισμα, οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις και οι πολιτικές αναταραχές έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη στη βιομηχανία, θέτοντας τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες στα πρόθυρα του να απομακρύνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας – και ενδεχομένως περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 τρισεκατομμυρίου λιρών – από Λονδίνο.

    Υπάρχουν ενδείξεις ανθεκτικότητας: το Λονδίνο έχει επεκτείνει το προβάδισμά του στις συναλλαγές παραγώγων επιτοκίων συναλλάγματος μετά το δημοψήφισμα και η πόλη παραμένει ο μόνος ευρωπαϊκός χρηματοοικονομικός κόμβος στην πρώτη δεκάδα της λίστας της συμβουλευτικής εταιρείας Z / Yen.

    Ωστόσο, η Catherine McGuinness, πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής και πόρων της City of London Corp., η οποία επιβλέπει τη χρηματοπιστωτική περιοχή, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διαδικασία του Brexit βλάπτει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 11% των φορολογικών εισπράξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικό ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον τομέα των υπηρεσιών του, διότι μπορεί να χάσει περισσότερα από όσα χρειάζεται, αν δεν το κάνει», δήλωσε η McGuinness σε συνέντευξή της. «Φυσικά και θα χάσουμε κάποιες επιχειρήσεις που κοιτάζουν προς την ΕΕ». Είπε ότι ανησυχεί πολύ «βραχυπρόθεσμα, ειδικά εάν έχουμε μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία».

    Δείτε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις μέχρι στιγμής:

    Θέσεις εργασίας, περιουσιακά στοιχεία

    Οι πρώιμοι φόβοι για αιμορραγία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας από το Λονδίνο δεν έχουν γίνει πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, μεγάλες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες έχουν μεταφέρει 1.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι σήμερα και συνολικά 7.000 θα μπορούσαν εύκολα να μετακινηθούν βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία EY. Οι τράπεζες έχουν επίσης δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία ύψους έως και 1 τρισεκατομμυρίου λιρών για να τα μεταφέρουν στην ΕΕ, ανέφερε η EY στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά είναι αργές στο να τα μεταφέρουν. Ο μεγαλύτερος διατραπεζικός αντιπρόσωπος στον κόσμο, η TP ICAP, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να απομακρύνει μέχρι και 60 μεσίτες από το Λονδίνο, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

    Repos

    Η CME Group, η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως, μετέφερε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της repos αξίας 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πλατφόρμα BrokerTec στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας. Έλαβε έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή τον Μάρτιο. Τα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια βρετανικών repos παραμένουν στο Λονδίνο. Οι συμφωνίες repos επιτρέπουν στους μεγάλους επενδυτές – όπως τα αμοιβαία κεφάλαια – να κερδίζουν χρήματα δανείζοντας βραχυπρόθεσμα μετρητά σε τράπεζες και μεσίτες, που λαμβάνουν τη χρηματοδότηση δανείζοντας τίτλους που κατέχουν σε αντάλλαγμα.

    Η LCH, η μεγαλύτερη εταιρεία συμψηφισμού παραγώγων στον κόσμο, μετέφερε τις δραστηριότητες συμψηφισμού repos σε ευρώ στο Παρίσι νωρίτερα φέτος. Ο βραχίονας του London Stock Exchange Group έχει επίσης δεχθεί πίεση από την Eurex Clearing που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, που θέλει μεγαλύτερο μερίδιο στην επιχείρηση ανταλλαγής επιτοκίων σε ευρώ. Έχει σημειώσει κάποιες επιτυχίες σε μία αναπτυσσόμενη αγορά, αλλά πάνω από το 90% της αγοράς παραμένει στο Λονδίνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με πολλά νομίσματα μπορούν να εξοικονομήσουν ως προς το κόστος περιθωρίου που πρέπει να αφήσουν, χρησιμοποιώντας μόνο μία ενιαία εταιρεία συμψηφισμών.

    Προβλέψεις

    Οι περισσότερες μεγάλες βρετανικές τράπεζες προβαίνουν σε προβλέψεις για μία οικονομική επιβράδυνση ή για δάνεια που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα σε περίπτωση «σκληρού» Brexit.

    Ασφαλιστική Μετανάστευση

    Έως και 61 δισεκατομμύρια λίρες δραστηριοτήτων στην ασφαλιστική αγορά μετατοπίζονται . Οι ασφαλιστές που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέρουν πολιτικές που κατέχουν Ευρωπαίοι πελάτες σε μονάδες στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και αλλού: η Admiral Group, για παράδειγμα, επέλεξε τη Μαδρίτη, δαπανώντας 4 έως 5 εκατομμύρια λίρες για να πραγματοποιήσει αυτή την κίνηση.



    ΣΧΟΛΙΑ