• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το Ασύρτικο Χατζηδάκη στα καλύτερα ηφαιστειακά κρασιά του κόσμου

    • Bloomberg


    H καλλιέργεια σταφυλιών στις «καψαλισμένες» πλαγιές ενός ηφαιστείου που ακόμη βγάζει φωτιά, καπνό και λάβα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το άκρον άωτον της αμπελοκαλλιέργειας. Η ανταμοιβή, όμως, για τον όποιο κίνδυνο (υπάρχουν ηφαίστεια που θα μπορούσαν να εκραγούν από στιγμή σε στιγμή) είναι ότι με τον τρόπο αυτόν παράγονται τα πιο συναρπαστικά κρασιά του κόσμου!

    Το 2018 αποδεικνύεται ότι είναι η χρονιά εκείνων που αγαπούν τα κρασιά από ηφαιστειακά εδάφη. Εδάφη που αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της παγκόσμιας παραγωγής. Συνεισφέρουν όμως κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην κατάταξη με τους πιο καλούς αμπελώνες, όπως είναι αυτοί της Σαντορίνης.

    Τα αλμυρά, όξινα λευκά κρασιά της Σαντορίνης έκαναν δυνατή είσοδο στη σκηνή της Νέας Υόρκης πριν από δύο χρόνια, κερδίζοντας τεράστια αναγνώριση. Η Σαντορίνη παράγει αυτήν τη στιγμή μερικά από τα καλύτερα «ηφαιστειακά» κρασιά στον κόσμο.

    Το υπέροχο αυτό γραφικό καταφύγιο στη θάλασσα του Αιγαίου παράγει κάποια από τα καλύτερα δείγματα ηφαιστειακών κρασιών. Τα αμπέλια φυτεύονται σε πετρώδη χωράφια, από στάχτη και ηφαιστειακούς βράχους. Το καλύτερο από αυτά είναι το Ασύρτικο του οινοποιείου Χατζηδάκη, ένα λευκό βιολογικό κρασί.

    Η περιοχή που βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, στους πρόποδες της Αίτνας, του πιο ενεργού ηφαιστείου στον Ευρώπη, ήταν εκείνη που πυροδότησε το ενδιαφέρον των ειδικών για τα ηφαιστειακών κρασιών. Μία από τις καλύτερες ποικιλίες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το Biondi Etna Rosso Outis του 2014.

    Το Σόμλο στην Ουγγαρία, πάλι, μπορεί να μην είναι ενεργό ηφαίστειο, αλλά οι βίαιες εκρήξεις του τις περασμένες χιλιετίες άφησαν το έδαφος πλούσιο σε βασάλτη. Έτσι, οι αμπελώνες δίνουν στους καρπούς τους ιδιαίτερες γεύσεις.

    Εξαιρετικά ηφαιστειακά κρασιά παράγονται επίσης στην περιοχή των Αζόρων στην Πορτογαλία, στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας και στην Λέικ Κάντρι της Καλιφόρνια, που είναι και η μόνη περιοχή εκτός Ευρώπης που μπορεί να έχει τέτοιου είδους παραγωγή.



    ΣΧΟΛΙΑ