• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τι συμβαίνει με τον όμιλο Burberry;

    • Bloomberg

    Marco Gobbetti, CEO ομίλου Burberry


    Kάτω από τις εκτιμήσεις κινήθηκαν οι πωλήσεις του ομίλου Burberry κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς ο νέος CEO της επιχείρησης Marco Gobbetti βάζει σε εφαρμογή το πλάνο του για πλήρη ανανέωση της βρετανικής φίρμας.

    “Είμαστε στην εκκίνηση του ταξιδιού μας” επισήμανε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου  Julie Brown. “Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας”.

    Τα έσοδα του ομίλου από τις λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, μόλις κατά το ήμισυ των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News.

    Οι πωλήσεις πιέστηκαν λόγω της πτώσης που σημείωσαν στη Βρετανία, μετά την ισχυρή εικόνα που εμφάνισαν ένα χρόνο πριν, όταν η εταιρία επωφελήθηκε από την εισροή τουριστών που έσπευσαν να αγοράσουν εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη στερλίνα. Σήμερα οι μετοχές της Burberry υποχωρούσαν κατά 8,3% στην αγορά του Λονδίνου.

    Το αδύναμο τρίμηνο “δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη αν λάβουμε υπόψη τη δύσκολη συγκυρία στη Βρετανία και την μεταβατική περίοδο που περνά η Burberry” αναφέρει ο αναλυτής του RBC  Rogerio Fujimori.

    O Gobbetti, που ανέλαβε τη θέση του CEO πέρυσι, αποκάλυψε τον Νοέμβριο τα σχέδια του για να ενισχύσει την εικόνα του brand με πιο εντυπωσιακά καταστήματα και δίνοντας έμφαση στις τσάντες χειρός. Ωστόσο, έκανε σαφές ότι το νέο πλάνο ανάπτυξης θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να αποδώσει. Την ημέρα της ανακοίνωσης οι μετοχές της εταιρίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση της πενταετίας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν το κόστος του νέου πλάνου.

    Ο προηγούμενος CEO του ομίλου που είναι και επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας, Christopher Bailey, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από αυτόν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος θα σχεδιάζει πλέον τις περίφημες “it” τσάντες, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της εταιρίας και θα συμβάλουν στην ανανέωση του brand. Η Burberry δεν έχει προχωρήσει σε ενημερώσεις σχετικά με την αναζήτηση νέου διευθυντή δημιουργικού.

    Christopher Bailey, πρώην CEO ομίλου Burberry

    Μετακινήσεις Στελεχών

    Στο μεταξύ, η Louis Vuitton ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο επικεφαλής δημιουργικού της ανδρικής της σειράς, Kim Jones, αποχωρεί από την εταιρία, προσθέτοντας ένα ακόμη όνομα στον κατάλογο των πιθανών υποψηφίων για τον διάδοχο του Bailey. Ο Jones έγινε γνωστός στον όμιλο LVMH για το ιδιαίτερο στυλ του, συνδυάζοντας τα πολυτελή προϊόντα με επιρροές από το χαλαρό hip streetwear.

    Παράλληλα, η σχεδιάστρια Phoebe Philo, που εργάστηκε με τον Gobbetti, στην εταιρία πολυτελών ενδυμάτων και κατασκευής τσαντών Celine, αποχώρησε από τη θέση της τον Δεκέμβριο. Λίγους μήνες νωρίτερα έφυγε και ο Ricardo Tisci από τον Givenchy.

    Η Burberry διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο του έτους, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο με βάση του στρατηγικούς στόχους του CEO. Τα τριμηνιαία έσοδα στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία παραμένει μία προβληματική περιοχή για την εταιρία, διατηρήθηκαν σταθερά.

    Η ανάπτυξη της Burberry θα προέλθει από την δημιουργία μία σειράς ειδών πολυτελείας και όχι από την αύξηση της τιμής των γνωστών καμπαρντινών, τόνισε ο οικονομικός διευθυντής Julie Brown.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ