• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τι ετοιμάζει η Airbnb;

    • Bloomberg


    Το πολυσυζητημένο ντεμπούτο της Airbnb Inc. στη Wall Street, αναμένεται επίσημα για το 2020, ωστόσο, η γνωστή start up εταιρεία εκτιμάται ότι θα επιλέξει ένα μη συμβατικό μονοπάτι για να εισάγει τις μετοχές της στη χρηματιστηριακή αγορά.

    Η Airbnb που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο θέτει τις βάσεις για μια απευθείας εγγραφή (direct listing) και όχι μια δημόσια προσφορά (ΙPO), σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Airbnb αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    Οι start up της τεχνολογίας συνήθως επιλέγουν μια παραδοσιακή IPO για να αξιοποιήσουν τις δημόσιες αγορές. Ορισμένες από τη νέα γενιά τεχνολογικών εταιρειών, έχουν ξοδέψει χρόνια για να εξασφαλίσουν ιδιωτικά κεφάλαια και δεν χρειάζονται απαραίτητα να συγκεντρώσουν χρήματα από μια IPO για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, αλλά αναζητούν έναν τρόπο να επιτρέψουν στους εργαζόμενους και στους επενδυτές να εξαργυρώσουν τις μετοχές τους. Μια απευθείας εγγραφή επιτρέπει στις εταιρείες να μειώσουν τα εκατομμύρια δολάρια που συνήθως πληρώνουν στις επενδυτικές τράπεζες ως τέλη αναδοχής, επειδή δεν εκδίδουν νέες μετοχές και δεν συγκεντρώνουν νέα κεφάλαια. Αντ ‘αυτού, αφήνουν την αγορά να επιλέξει την τιμή. Οι Slack Technologies και Spotify Technology ακολούθησαν το δρόμο της απευθείας εγγραφής.

    Μια δημόσια εγγραφή θα αναγκάσει επίσης την Airbnb να ανοίξει τα βιβλία της στους επενδυτές. Η εταιρεία We Co., η οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσει αρχική δημόσια προσφορά αυτό το φθινόπωρο, έπρεπε να αποσύρει τα σχέδιά της, αφού κάποιοι επενδυτές μελέτησαν τα βιβλία της και άσκησαν έντονη κριτική. Μετά από τον έλεγχο που ακολούθησε, ο Διευθύνων Σύμβουλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και οι οικονομικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι η αποτίμηση της WeWork πιθανότατα θα έφερνε μόνο το 1/4 της προηγούμενης αποτίμησης των 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Την Τρίτη, εκατοντάδες επιχειρηματίες και στελέχη από ιδιωτικές εταιρείες επρόκειτο να συναντηθούν στη Silicon Valley για να συζητήσουν τα οφέλη των άμεσων εγγραφών. Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από 12 venture capital εταιρείες και θα περιλαμβάνει τον Mike Moritz της Sequoia Capital, τον μεγαλύτερο επενδυτή κεφαλαίου της Airbnb, τον Bill Gurley του Benchmark και τον Chief Financial Officer της Spotify, Barry McCarthy.

    Με μια ιδιωτική αποτίμηση αξίας 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Airbnb είναι πιθανό να αποτελέσει θέμα συζήτησης. Εκτιμάται ότι θα είναι μια από τις υψηλότερου προφίλ εταιρείες που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος.

    Τα στελέχη της Airbnb μιλούσαν για μια δημόσια εγγραφή τουλάχιστον από το 2018 και το παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της έχει προκαλέσει ένταση μέσα στην εταιρεία. Το περασμένο καλοκαίρι ορισμένοι πρώην υπάλληλοι έστειλαν επιστολή στους ιδρυτές της Airbnb, και ζητούσαν να πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά, ώστε να μπορέσουν να πουλήσουν τα δικαιώματά τους – μερικά από τα οποία αρχίζουν να λήγουν το Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τους New York Times. Νωρίτερα πέρυσι, ο CFO,  Laurence Tosi  έφυγε από την εταιρεία καθώς ήρθε σε ρήξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο Brian Chesky, εν μέρει και για τη χρονική στιγμή της δημόσιας εγγραφής.

    Μέχρι στιγμής φέτος, οι συνάδελφοι της Airbnb από τον κλάδο τεχνολογίας που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, είχαν ψυχρή υποδοχή. Η Uber Technologies διαπραγματεύεται κατά 30% χαμηλότερα από την τιμή της εισαγωγής της, η Lyft Inc. σημειώνει πτώση άνω του 40% και η Slack υποχωρεί κατά 8%.

    Σε αντίθεση με αυτές τις εταιρείες, η Airbnb έχει ισχυρότερη οικονομική θέση. Το τελευταίο τρίμηνο, εμφάνισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια έσοδα και δήλωσε ότι τα κέρδη της πριν από τους τόκους, τους φόρους και τις αποσβέσεις ήταν θετικά τόσο στο 2017 όσο και στο 2018.

    Ο πρώην πολιτικός σύμβουλος της Uber, Bradley Tusk, ανέφερε ότι η απευθείας εισαγωγή θα είναι πιο επωφελής για την Airbnb, η οποία είναι πλέον μια εταιρεία 11 ετών.

    “Αυτό που έχουμε δει με την Uber, τη Lyft και τους άλλους μεγάλους είναι ότι όταν μία εταιρεία είναι ιδιωτική για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα έχει περίοδο χάριτος όταν προχωρήσει στην εισαγωγή της”, είπε ο Tusk.

    Καθώς η Airbnb προετοιμάζεται για την είσοδό της στις δημόσιες αγορές, ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια της είναι η επίλυση των εκκρεμών ρυθμιστικών θεμάτων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της, όπως το Παρίσι και η Νέα Υόρκη, όπου το επιχειρηματικό μοντέλο βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων κατοικιών προκαλεί τις αντιδράσεις της πολιτείας εδώ και μία δεκαετία.

    Οι επενδυτές θέλουν η Airbnb να επιλύσει τις διαμάχες της πριν από την είσοδο στο χρηματιστήριο, καθώς η αποτυχία σε αυτό το μέτωπο μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την αποτίμηση της. Όμως, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αστάθεια και μεταβλητότητα στις τιμές της, επειδή δεν θα έχει γίνει σε βάθος έλεγχος και δεν θα έχει την στήριξη ενός αναδόχου.

    «Η άμεση εισαγωγή είναι πιο νέα πρακτική, αλλά μπορεί να είναι κατάλληλη και για την Airbnb», δήλωσε ο Hsu, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

    Ο Dennis Schaal, ιδρυτής του site ανάλυσης Skift, αναφέρει ότι θα έβαζε στοίχημα ότι η Airbnb θα προχωρήσει σε απευθείας εισαγωγή.

    “Αυτό που είναι ξεκάθαρο από την ιστορία είναι ότι τα στελέχη της Airbnb θέλουν να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο”, γράφει ο Schaal στη στήλη του.

    Και προσθέτει: «Εάν η εταιρεία μπορεί να αποφύγει την πολύ συνηθισμένη και δαπανηρή αρχική δημόσια προσφορά που πολλές από τις ανταγωνίστριες εταιρείες έχουν περάσει και να προχωρήσει σε απευθείας εγγραφή, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα στις mainstream πρακτικές, θα ικανοποιήσει τους υπαλλήλους της και θα εφαρμόσει μία πρακτική που ταιριάζει στη φιλοσοφία και την πολιτική της Airbnb».



    ΣΧΟΛΙΑ