ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη συμφωνία εξαγοράς του ποσοστού 35,51% που κατέχει η οικογένεια Gorgé στην Exail Technologies, ανακοίνωσε η Thales και σχεδιάζει στη συνέχεια να αποκτήσει το υπόλοιπο της εταιρείας θαλάσσιας ρομποτικής μέσω υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
Η Thales θα καταβάλει 134 ευρώ για κάθε μετοχή της Exail, τιμή που αντιστοιχεί σε premium 44% σε σχέση με την τιμή της μετοχής στις 25 Ιουνίου και αποτιμά την επιχείρηση στα 3,9 δισ. ευρώ (περίπου 4,5 δισ. δολ.), σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τη Δευτέρα.
Η μετοχή της Exail, η οποία είχε σημειώσει άνοδο άνω του 25% στις 26 Ιουνίου, έκλεισε την Παρασκευή στα 122,50 ευρώ και καταγράφει άνοδο περίπου 50% από την αρχή του έτους.
Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του ποσοστού της οικογένειας Gorgé αναμένεται έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού και τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τη Thales.
Στη συνέχεια, η εταιρεία θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών της Exail, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να αναμένεται το αργότερο στις αρχές του 2028.
Η Exail, με έδρα το Παρίσι, δραστηριοποιείται στην αγορά των υποβρύχιων drones, όπου ανταγωνίζεται μεγαλύτερους αμυντικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η ίδια η Thales, η σουηδική Saab AB και η νορβηγική Kongsberg Gruppen ASA.
Η εταιρεία έχει αναφέρει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα συστήματα εκκαθάρισης ναρκών που διαθέτει, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και της ναρκοθέτησης των Στενών του Ορμούζ.
Οι εταιρείες του αμυντικού κλάδου επωφελούνται από τη μαζική ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη, η οποία πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και από τη μείωση της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε αύξηση των εξαγορών, των συγχωνεύσεων και των στρατηγικών συνεργασιών στον κλάδο.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Ανέκαμψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάιο – Στήριξη από τον αμυντικό εξοπλισμό
- JP Morgan: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε «overweight» – Ψήφος εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο Αθηνών
- Κορκίδης για τη Ναυτιλία και Βόρεια Ελλάδα: Η βόρεια πύλη της ελληνικής γαλάζιας οικονομίας
- ITV: Πουλά στη Sky τον κλάδο media και ψυχαγωγίας σε deal έως 1,6 δισ. στερλίνες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.