• ΑΓΟΡΕΣ

    Bitcoin: Πού μπορεί να οφείλεται η «τρελή» άνοδος 20% μέσα σε μια ώρα

    Bitcoin

    Bitcoin


    Η αιφνιδιαστική άνοδος της τιμής του Bitcoin, το πρωί της Τρίτης, εξέπληξε τους πάντες. Δεν είναι άλλωστε συνηθισμένο, τα τελευταία δύο χρόνια, να βλέπει κανείς την τιμή του διασημότερου κρυπτονομίσματος να πραγματοποιεί άνοδο 20%, θυμίζοντας τις χρυσές εποχές του Δεκεμβρίου του 2017.

    Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια ώρα η τιμή του Bitcoin εκτοξεύθηκε από τα 4.200 δολάρια σε πάνω από 5.000, με την κεφαλαιοποίησή του να αυξάνεται στα 17 δισ. δολάρια. Αρκετές ώρες αργότερα, μάλιστα, η τιμή του συνεχίζει στο επίπεδο των 4.700 δολαρίων, με άνοδο άνω του 13% σε σχέση με το χθεσινό του κλείσιμο.

    Αμέσως οι πάντες άρχισαν να ψάχνουν τι ακριβώς συνέβη και αν η άνοδος αυτή μπορεί να σημάνει το τέλος του bear market στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

    Οι παράγοντες που μπορεί να έπαιξαν ρόλο θα μπορούσε να είναι πολλοί. Άλλωστε οι έντονες διακυμάνσεις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά το άλμα ήταν ξαφνικό καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες επικρατούσε μια γενικευμένη ηρεμία στην αγορά.

    Μεταξύ των πιθανών παραγόντων, μάλιστα, ακούστηκε και αυτός της… παρεξήγησης, καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg, ένα ειδησεογραφικό site αποφάσισε να κάνει ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική SEC ενέκρινε «ξαφνικά» διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια του Bitcoin.

    Περισσότερo κοντά στην αλήθεια, πάντως, φάνηκε να είναι το σενάριο πως  ορισμένοι traders με short θέσεις είχαν εντολή για short covering στο επίπεδο των 4.200 δολαρίων.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή Joseph Young, πάντως, επρόκειτο για μια τεχνική κίνηση από traders η οποία ξεκίνησε στα 4.200 δολάρια (σε μια διαδικασία που στον χώρο της αγοράς κρυπτονομισμάτων είναι γνωστή ως «sell wall»), συνολικής αξίας 80 εκατ. δολαρίων. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που μια τεχνική άνοδο οδηγεί σε ένα πραγματικό ράλι για την αξία bitcoin.

    Άλλοι πάντως, όπως ο Tom Lee,  υπεύθυνος στρατηγικής στο Fundstrat Global Advisors ή ο Brian Kelly της BKCM είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την αγορά. Όπως υποστηρίζουν η άνοδος είναι ένα πρώτο αποτέλεσμα μιας αλλαγής σε θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς,  η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες ανοδικές πορείες, κυρίως από το επόμενο έτος.

    Πάντως, το αν θα μπορούσε όλη αυτή η ανοδικά διάθεση να συνεχιστεί θα φανεί στις επόμενες ημέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ