• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στον κόσμο. Πού βρίσκεται το «Ελ. Βενιζέλος»

    • Bloomberg
    ελευθέριος βενιζέλος

    To αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας


    Αν είχατε μία κακή εμπειρία στο Newark Liberty Airport πέρυσι, δεν είστε μόνοι, σύμφωνα με τις πρόσφατες βαθμολογίες.

    Το αεροδρόμιο του Νιού Τζέρσεϊ κατατάχθηκε ως ο χειρότερος αερολιμένας των ΗΠΑ στις ετήσιες αξιολογήσεις του 2019 από την AirHelp, μια οργάνωση που ειδικεύεται στα δικαιώματα των ταξιδιωτών και διεκδικεί αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ακυρώσεων.

    Τα αεροδρόμια των ΗΠΑ γενικά δεν τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά, με τον διεθνή αερολιμένα Hartsfield-Jackson Atlanta, που έχει την υψηλότερη βαθμολογία, να καταλαμβάνει την 34η θέση μεταξύ 132 αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο. Το Newark έχει τη χαμηλότερη θέση στις ΗΠΑ, στην 116η. Ένας σημαντικός λόγος είναι οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, λέει ο Henrik Zillmer, διευθύνων σύμβουλος της AirHelp. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τα αμερικανικά αεροδρόμια, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

    «Αν υπάρχει το παραμικρό χιόνι στο JFK, το αεροδρόμιο θα κλείσει», λέει ο Zillmer, αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης που κατατάσσεται στην 86η θέση. Πέρα από αυτό, η ποιότητα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ έχει περιθώρια βελτίωσης, ενώ οι μεγάλες ουρές στον έλεγχο ασφάλειας αποτελούν συχνό πρόβλημα.

    Τα αεροδρόμια βαθμολογούνται βάσει τριών παραγόντων: τις επιδόσεις τους στην ακρίβεια των πτήσεων, την ποιότητα των υπηρεσιών και τις επιλογές τροφίμων και καταστημάτων. Ο πρώτος παράγοντας αντιπροσωπεύει το 60% της βαθμολογίας και τα άλλα κριτήρια συνθέτουν το 20%. Τα στοιχεία της AirHelp προέρχονται από πολλούς εμπορικούς πωλητές, μαζί με τη δική της βάση δεδομένων, ενώ 40.000 συνεντεύξεις επιβατών συγκεντρώθηκαν σε 40 χώρες το 2018.

    Στις κορυφαίες θέσεις της AirHelp είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad της Ντόχα, το Διεθνές Αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, που διατηρούν τις κορυφαίες θέσεις από τότε που ξεκίνησαν οι βαθμολογίες το 2015. Αξίζει να εξεταστεί η συνολική εικόνα κάθε αερολιμένα για την εξέταση του καταλόγου. Για παράδειγμα, οι υψηλές βαθμολογίες για την Αθήνα παραξένεψαν την ομάδα της AirHelp στην αρχή, λέει ο Zillmer, μέχρι να σκεφτεί κανείς ότι ο ηλιόλουστος καιρός της σημαίνει λιγότερες καθυστερήσεις και οι ταξιδιώτες είναι πιθανότερο να αφήσουν θετικές κριτικές.

    Η συμφόρηση εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια: Η βιομηχανία πτήσεων αντιμετωπίζει μια ταχεία αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι οι παγκόσμιες διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 6%, φτάνοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια το 2018.

    «Ορισμένα αεροδρόμια επεκτείνονται γρήγορα, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο ζήτημα για τους περισσότερους, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής», λέει ο Zillmer.

    Τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του 2019

    1. Διεθνές αεροδρόμιο Hamad, Κατάρ (DOH)
    2. Διεθνές αεροδρόμιο Τόκιο, Ιαπωνία (HND)
    3. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ATH)
    4. Διεθνές Αεροδρόμιο Afonso Pena, Βραζιλία (CWB)
    5. Αεροδρόμιο Lech Wałęsa, Γκντανσκ, Πολωνία (GDN)
    6. Διεθνές Αεροδρόμιο Sheremetyevo, Ρωσία (SVO)
    7. Αεροδρόμιο Changi, Σιγκαπούρη (SIN)
    8. Διεθνές Αεροδρόμιο Rajiv Gandhi, Ινδία (HYD)
    9. Tenerife North Airport, Ισπανία
    10. Διεθνές Αεροδρόμιο Viracopos / Campinas, Βραζιλία (VCP)

    Τα 10 Χειρότερα Αεροδρόμια του 2019

    123. Αεροδρόμιο Gatwick, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (LGW)

    124. Αεροδρόμιο Billy Bishop, Τορόντο, Καναδάς (YTZ)

    125. Αεροδρόμιο Porto, Πορτογαλία (OPO)

    126. Αεροδρόμιο Orly, Παρίσι, Γαλλία (ORY)

    127. Αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο (ΜΑΝ)

    128. Διεθνής Αερολιμένας Μάλτας, Μάλτα (MLA)

    129. Διεθνές Αεροδρόμιο Henri Coanda, Ρουμανία (OTP)

    130. Αεροδρόμιο Αϊντχόβεν, Ολλανδία

    131. Διεθνές αεροδρόμιο Κουβέιτ, Κουβέιτ (KWI)

    132. Αεροδρόμιο Portela της Λισαβόνας, Πορτογαλία (LIS)

    Μεταξύ των 72 αεροπορικών εταιρειών για τις οποίες η εταιρεία έχει στατιστικά σημαντικά στοιχεία, η AirHelp τις αξιολόγησε με βάση τις επιδόσεις τους στην ακρίβεια, την ποιότητα των υπηρεσιών και την επεξεργασία αιτημάτων, με κάθε κατηγορία να συνυπολογίζεται εξίσου.

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Qatar Airways κατατάχθηκε ως η κορυφαία αεροπορική εταιρεία, ακολουθούμενη από τις American Airlines, Aeromexico, SAS Scandinavian Airlines και Qantas στις πέντε πρώτες θέσεις. Στον πάτο της λίστας ήταν η Ryanair, η Korean Air, η Kuwait Airways και οι EasyJet και Thomas Cook Airlines του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Οι καλύτερες καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε λιγότερα προβλήματα στις πτήσεις το 2018 συνολικά, λέει ο Zillmer, με βελτιωμένη απόδοση στην ακρίβεια. Αυτό ίσως συνέβαλε στην εξασφάλιση της δεύτερης θέσης από την American Airlines. Ένα μεγάλο άλμα, δεδομένου ότι η αεροπορική εταιρεία κατέλαβε την 23η θέση πέρυσι. Η United Airlines και η Delta Air Lines ήταν επίσης σημαντικά ανεβασμένες το 2018 από ό,τι το 2017, στην 16η και 17η θέση αντίστοιχα, σε σύγκριση με την 37η και την 47η. Ένας τομέας στον οποίο ο Zillmer λέει ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες πρέπει να βελτιωθούν είναι οι λειτουργίες επεξεργασίας αιτημάτων. Αντί να ακυρωθεί μια πτήση μόλις γίνει σαφές ότι ένα αεροπλάνο δεν θα είναι σε θέση να πετάξει, πολλές εταιρείες αναγκάζουν τους επιβάτες να περιμένουν στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια μεγάλων καθυστερήσεων των πτήσεων. «Δεν έχουν οικονομικά κίνητρα για να σε βάλουν σε μια διαφορετική αεροπορική εταιρεία για να φτάσεις στον προορισμό σου», λέει,

    Οι 10 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του 2019

    1. Qatar Airways (84% στην ώρα τους)
    2. American Airlines (75%)
    3. Aeromexico (78%)
    4. SAS Scandinavian Airlines (73%)
    5. 5. Qantas (79%)
    6. LATAM Airlines (77%)
    7. WestJet (74%)
    8. Luxair (78%)
    9. Austrian Airlines (71%)
    10. Emirates (75%)

    Οι 10 χειρότερες αεροπορικές εταιρείες του 2019

    1. Adria Airways (67%)
    2. Aerolineas Argentinas (80%)
    3. Transavia (62%)
    4. Laudamotion (51%)
    5. Norwegian (70%)
    6. Ryanair (65%)
    7. Korean Air (69%)
    8. Kuwait Airways (42%)
    9. EasyJet (67%)
    10. Thomas Cook Airlines (57%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Moody’s: Θετικό πιστωτικό γεγονός το «πράσινο φως» στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο χρέος. Πρωταθλήτρια η Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Κυρίαρχος του «παιχνιδιού» στο real estate τα ποιοτικά γραφεία – H κινητικότητα σε logistics και ξενοδοχεία



    ΣΧΟΛΙΑ