• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα capital controls επιστρέφουν στην Αργεντινή, παλεύει να κρατηθεί στην εξουσία ο Macri

    • Bloomberg


    Ο πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri επέβαλε capital controls, σε μια απότομη πολιτική στροφή 180 μοιρών που αποσκοπεί στη συγκράτηση της κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης της χώρας και στην εξασφάλιση μιας ελάχιστης πιθανότητας επανεκλογής – ή τουλάχιστον να αντέξει για το υπόλοιπο της προεδρίας του.

    Σε μια σπάνια παρέμβαση την Κυριακή, η κεντρική τράπεζα διέταξε τους εξαγωγείς να επαναπατρίσουν ξένα νομίσματα από την πώληση των αγαθών τους εντός πέντε ημερών, μεταξύ άλλων μέτρων. Οι εταιρείες θα χρειάζονται την εξουσιοδότηση της τράπεζας για να αγοράσουν δολάρια στην αγορά συναλλάγματος, εκτός από περιπτώσεις διεθνούς εμπορίου. Οι μεμονωμένοι Αργεντινοί, εν τω μεταξύ, θα περιορίζονται σε αγορές δολαρίων που δεν θα υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια το μήνα.

    Η κίνηση αποτελεί μια πικρή ειρωνεία για τον φιλικό προς τις αγορές πρόεδρο, ο οποίος αποφάσισε να καταργήσει τα capital controls μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2015. Εν μέσω του αυξανόμενου πανικού του κοινού και του απειλητικού φαντάσματος της χρεοκοπίας, ο Macri προσπαθεί να σταθεροποιήσει την αιμορραγία δολαρίων από τη χώρα σκίζοντας το εγχειρίδιό του με τις οικονομικά ορθόδοξες πολιτικές, επαναφέροντας το είδος των παρεμβατικών πολιτικών που κάποτε επέκρινε.

    Με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν οκτώ εβδομάδες, ο Macri έπεται του πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Alberto Fernandez με μια φαινομενικά ανυπέρβλητη απόσταση. Αν και τα τελευταία μέτρα είναι απίθανο να αλλάξουν τα δεδομένα, μπορεί να βοηθήσουν τον Macri να γίνει ο πρώτος μη περονιστής πρόεδρος που θα ολοκληρώσει τη συνταγματική του θητεία στην πρόσφατη ιστορία της Αργεντινής.

    «Υπάρχει μια πρωτοφανής κρίση εμπιστοσύνης στην οικονομία και η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης με τους κεφαλαιακούς ελέγχους», δήλωσε ο Fausto Spotorno, οικονομολόγος και διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Orlando Ferreres & Asociados στο Μπουένος Άιρες. «Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε αν αυτά τα μπαλώματα θα λειτουργήσουν».

    Σε ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε αργότερα την Κυριακή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε την κίνηση ως «διαχείριση της ροής κεφαλαίων» και δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στην Αργεντινή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Macri ανακοίνωσε σχέδια επαναδιαπραγμάτευσης των πληρωμών για τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δανειστεί από το ΔΝΤ.

    Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση αργά το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομίας Hernan Lacunza δήλωσε ότι αν και τα μέτρα μπορεί να είναι δυσάρεστα, θα αποτρέψουν χειρότερες συνέπειες. «Η Αργεντινή είναι σαν ένα σκάφος κολλημένο σε κύκλους, που πάντα επιστρέφει στο ίδιο λιμάνι. Αυτό δεν είναι το λιμάνι που ονειρευτήκαμε», είπε. «Τώρα η πρόκληση είναι να δέσει το καράβι στην αποβάθρα στις 10 Δεκεμβρίου». Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η θητεία του Macri.

    Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Macri, Miguel Angel Pichetto, δήλωσε επίσης στα τοπικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να διασφαλίσει ότι η αστάθεια και η βραχυπρόθεσμη έλλειψη ρευστότητας δεν θα επηρεάσουν τους Αργεντινούς. «Όταν το δολάριο ανεβαίνει, οι τιμές των σουπερμάρκετ ανεβαίνουν», είπε.

    Η εκστρατεία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να καθησυχάσει τους Αργεντινούς, σύμφωνα με αξιωματούχο της Προεδρίας, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει επώνυμα. Αν και είναι χειρότερη η εκστρατεία με capital controls, θα ήταν ακόμη χειρότερη, με μία συναλλαγματική ισοτιμία εκτός ελέγχου.

    Εμβάθυνση της κρίσης

    Η κίνηση της Κυριακής δείχνει πώς η κρίση έχει μεταφερθεί πέρα ​​από τους διεθνείς επενδυτές ομολόγων για να επηρεάσει τους απλούς Αργεντινούς, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν να αποταμιεύσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια.

    Μετά τις προκαταρκτικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, οι οποίες έδειξαν ότι ο Fernandez οδεύει προς τη νίκη τον Οκτώβριο, οι καταθέτες στην Αργεντινή απέσυραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους – μετρητά που υπολογίζει η κεντρική τράπεζα ως μέρος των ακαθάριστων συναλλαγματικών διαθεσίμων. Αυτές οι αποσύρσεις, σε συνδυασμό με την πώληση δολαρίων από τους φορείς χάραξης πολιτικής για την ενίσχυση του πέσο, οδήγησε σε δραματική πτώση των αποθεμάτων της χώρας.

    Περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφού η κυβέρνηση άλλαξε τους όρους για το βραχυπρόθεσμο χρέος της. Η χώρα κινδυνεύει να εξαντλήσει τα καθαρά αποθέματά της, τα οποία ανέρχονται σε λιγότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε εβδομάδες, αν συνεχίσει να χάνει χρήματα με αυτόν τον ρυθμό.

    Κατάρρευση του πέσο

    Το πέσο υποτιμήθηκε περισσότερο από 25% τον περασμένο μήνα μετά τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εκλογών που έδειξαν ότι η φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση έχει ελάχιστες πιθανότητες να διατηρήσει την εξουσία. Τα επιτόκια αυξήθηκαν καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθούσε να μετακυλίσει το χρέος, καταλήγοντας την Τετάρτη στην απόφαση να καθυστερήσει πληρωμές ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να γίνουν φέτος.

    Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν ελέγχους συναλλάγματος. Ο ίδιος ο Fernandez δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «εικονική στάση πληρωμών», αλλά πρόσθεσε ότι δεν ήταν πρόθυμος να υποστηρίξει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποσκοπούσαν στον έλεγχο της αυξανόμενης αστάθειας. Τα συνολικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει στα 54,1 δισ. δολάρια, από 66,4 δισ. δολάρια την ημέρα πριν τις εκλογές.

    Παράλληλα με την αναβολή πληρωμής των βραχυπρόθεσμων χρεών στις 28 Αυγούστου, η Αργεντινή ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από τους κατόχους μακροπρόθεσμου χρέους αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων να αποδεχθούν «εκούσιο επαναπροσδιορισμό».

    Η Fitch Ratings αξιολογεί τώρα το χρέος της Αργεντινής ως RD ή περιορισμένη χρεοκοπία, η Standard and Poor’s ως CCC- και η Moody’s ως Caa2. Τα credit default swaps συνυπολογίζουν στις τιμές τους πιθανότητα άνω του 90% για πλήρη χρεοκοπία εντός πέντε ετών.

    Για τον Juan Diaz Cruz, διευθυντή της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικού κινδύνου Cefeidas, ο υπουργός οικονομίας και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα τις επόμενες ημέρες.

    «Σήμερα ο στόχος φαίνεται να είναι η συγκράτηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής επιδείνωσης», ανέφερε. «Να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ικανότητα της κυβέρνησης να φτάσει στις εκλογές τουλάχιστον ελάχιστα ανταγωνιστική».



    ΣΧΟΛΙΑ