• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι εφιάλτες των μετοχών συναντούν τα όνειρα του χρέους

    • Bloomberg


    Σύμφωνα με ένα μέτρο σύγκρισης, έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που οι επενδυτές σε μετοχές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν τόσο πολλά για τις ισχυρότερες εταιρείες εκεί έξω – ακριβώς την ώρα που οι επενδυτές στις πιστωτικές αγορές σπεύδουν προς τους πιο αδύναμους ισολογισμούς.

    Οι αμερικανικές επιχειρήσεις με σταθερά χρηματοοικονομικά στοιχεία πλέον διαπραγματεύονται κοντά στην υψηλότερη αποτίμηση σε σχέση με τις εύθραυστες εταιρείες από την εποχή του 2003, σύμφωνα με τους δείκτες της Goldman Sachs Group Inc.

    Σε συνδυασμό με την πτώση των ασφαλίστρων σε ομόλογα κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ώθησε το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2009, υπονοεί ότι κάτω από την επιφάνεια του ράλι του S&P, οι επενδυτές σε μετοχές και χρέος θέτουν αντίθετα στοιχήματα στον επιχειρηματικό κύκλο.

    Το πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η απόκλιση μόνο να το μαντέψει μπορεί κανείς. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν υπάρχει καμία έλλειψη από φωνές στη Wall Street που στηρίζουν ποιοτικές μετοχές για την οχύρωση των χαρτοφυλακίων από μία κατάρρευση της αγοράς, όπως οι JPMorgan Asset Management και Northern Trust Asset Management.

    Στην Kempen Capital Management NV, ο Roelof Salomons παρακολουθεί και τις δύο πλευρές αυτών των φαινομενικά ανοιχτών αγορών. Κρατάει τις ισχυρότερες μετοχές, ενώ ποντάρει σε χρέος υψηλής απόδοσης, σε ένα τακτικό στοίχημα υπέρ της σταθερότητας.

    «Είμαστε σε αυτή τη ζώνη λυκόφωτος της χαμηλής ανάπτυξης, του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων», είπε. «Αυτό ωφελεί τις εταιρείες που έχουν μεγάλη αντοχή, επειδή τα ομόλογα δεν πάνε πουθενά. Η ανάπτυξη δεν θα επιβραδυνθεί στο βαθμό που θα έχουμε μια ύφεση, αλλά θα είναι αργή. Σε αυτό το σενάριο, θέλεις να έχεις αμυντικές μετοχές».

    Ασφαλής χώρος

    Σίγουρα, οι αισιόδοξες νομισματικές προβολές, τα καλά τεχνικά στοιχεία και οι λίγες χρεοκοπίες μπορούν να δικαιολογήσουν τη βιασύνη για χρέος junk σε συνδυασμό με αμυντικά στοιχήματα στις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες το αργότερο, υπολογίζει ο Salomons. Είτε τα επιτόκια θα αυξηθούν είτε η ανάπτυξη θα υποχωρήσει, πλήττοντας τα απομειωμένα assets στην πορεία, σύμφωνα με τον επενδυτή με έδρα το Άμστερνταμ.

    Προς το παρόν, το κυνήγι για την ασφάλεια στις μετοχές συνεχίζεται. Η έρευνα της Bank of America σε διαχειριστές funds για τον Φεβρουάριο δείχνει ότι ο φόβος για το εταιρικό χρέος είναι ο υψηλότερος από το 2009. Οι χρηματιστές έχουν ρίξει περίπου 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια στο iShares Edge MSCI USA Quality Factor ETF φέτος.

    «Οι επενδυτές θέτουν υπό μεγαλύτερη παρακολούθηση τη μόχλευση, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου και οι εταιρείες με ισχυρότερους ισολογισμούς προτιμώνται συχνά ακόμη και αν είναι ακριβότερες», δήλωσε ο Vincent Juvyns της JPMorgan Asset Management.

    Μη σχηματίσετε λανθασμένη εντύπωση, οι μοχλευμένες εταιρείες έχουν ανακάμψει από την κόλαση της αγοράς τον Δεκέμβριο και συνεχίζουν να βρίσκουν προσφορές. Είναι απλώς που οι επενδυτές συνεχίζουν να φορτώνουν ποιοτικές μετοχές με την πεποίθηση ότι τα σταθερά κέρδη και το χαμηλότερο χρέος θα μειώσουν την αστάθεια των χαρτοφυλακίων τους και θα τους βοηθήσουν να υπεραποδώσουν σε οποιαδήποτε οικονομική ύφεση.

    Αυτό δημιουργεί μια άβολη ερώτηση: αξίζουν τον κόπο;

    Η απόσταση μεταξύ των παγκόσμιων μετοχών ποιότητας και αξίας επιστρέφει σε πολυετή υψηλά. Οι αμερικανικές μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς διαπραγματεύονται περίπου σε 25 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη τους, έναντι 12,5 φορών για εκείνες με χαμηλότερα οικονομικά μεγέθη, όπως δείχνουν οι δείκτες της Goldman Sachs.

    Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πιο σταθερή όρεξη για ρίσκο, ώθησαν τους στρατηγικούς της Goldman να αναστρέψουν τη σύστασή τους overweight για δύο χρόνια σε ισχυρούς ισολογισμούς νωρίτερα αυτό το μήνα.

    H ισορροπία είναι το κλειδί

    Στην Legal & General Investment, ο Andrzej Pioch παραμένει ουδέτερος στις ποιοτικές εταιρείες, έναν παράγοντα με ευρύ φάσμα ορισμών από το χαμηλό χρέος έως τις ισχυρές προοπτικές κερδών. Ο διαχειριστής χρημάτων στην εταιρεία των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απόλυτος για τις αποτιμήσεις, ιδιαίτερα για τις ταμειακές ροές και τη λογιστική αξία, αλλά το συναίσθημα της αγοράς τον κάνει να αισθάνεται «άβολα».

    Οι έρευνες του Pioch δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν υπάρξει τόσο αισιόδοξοι για τον παράγοντα από τα τέλη του 2015, όταν οι αποπληθωριστικοί φόβοι απειλούσαν την παγκόσμια οικονομία.

    Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι διαχειριστές χρημάτων γίνονται όλο και περισσότερο αδιάφοροι για τις τιμές πάνω στη βιασύνη τους για προστασία.

    «Νομίζω ότι έχει να κάνει λιγότερο με την προβολή του πού πηγαίνει η αγορά και ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής και περισσότερο με την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε ένα χαρτοφυλάκιο σε περίπτωση πιθανής ύφεσης», δήλωσε η Holly Framsted της BlackRock.

    Ο Michael Hunstad της Northern Trust Asset Management παίζει άμυνα. Βοηθά στην εξέταση του συνολικού ενεργητικού του κεφαλαίου ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για μετοχές που προσφέρουν ισχυρό ισολογισμό, καθώς και κύκλο εργασιών, ένα μέτρο εταιρικής αποτελεσματικότητας.

    «Είναι καλή ιδέα να αγοράσεις μετοχές υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο επικεφαλής ποσοτικών στρατηγικών. «Δεν θα τα πόνταρα όλα στον ισχυρό ισολογισμό. Γι ‘αυτό χρειάζεσαι μια συλλογή δεικτών για να βεβαιωθείς ότι δεν αγοράζεις κάτι που έχει αυξηθεί σημαντικά η τιμή του».

    Τα καλά νέα είναι ότι οι μετοχές ποιότητας έχουν διαπραγματευτεί σε υψηλότερα επίπεδα σε απόλυτες τιμές.

    Ειδικά στην Ευρώπη, υπάρχουν αρκετές εύλογα αποτιμημένες μετοχές με ισχυρό οικονομικό προφίλ σε βιομηχανικά, πολυτελή προϊόντα, καταναλωτικά περιουσιακά στοιχεία και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με την Bank of America. Ο Δείκτης ποιότητας της MSCI Europe διαπραγματεύεται σε 17,1 φορές τα κέρδη, σε σύγκριση με περίπου 18,5 φορές για τον δείκτη ποιότητας S&P 500.

    «Η αποφυγή εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου, δεδομένου ότι ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει τριγύρω», δήλωσε η Olivia Engel, επικεφαλής για ενεργητικές ποσοτικές μετοχές στην State Street Global Advisors. Εντούτοις, οι επενδυτές «δεν πρέπει να συσσωρεύουν ασφάλεια με οποιαδήποτε τιμή. Το κλειδί είναι η ισορροπία», είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Νευρικές κινήσεις και αλλαγές προσήμου στο ΧΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Κέρδη στις ευρωαγορές, με τις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις στο προσκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ζερβός: Συνολική επαναδιαπραγμάτευση τώρα του μνημονίου της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ