• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στερλίνα: Σε υψηλό τριών ετών – Εκτιμήσεις για άνοδο στα 1,45 δολάρια

    • Bloomberg


    Η στερλίνα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιταχυνθεί από την διάθεση των εμβολίων.

    Το βρετανικό νόμισμα ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό που κατέγραψε τον Φεβρουάριο, με τα κέρδη του να αυξάνονται φέτος στο 4,2%. Τα 3/4 του πληθυσμού της χώρας θα καλυφθούν και με την δεύτερη δόση του εμβολίου εντός ενός μηνός, με βάση τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμού, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

    «Η λίρα ευνοείται επειδή η πρόοδος του εμβολιασμού φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην οικονομική ομαλοποίηση σε σχέση με άλλες χώρες», δήλωσε ο Toshiya Yamauchi, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της Ueda Harlow στο Τόκιο. «Η στερλίνα θα μπορούσε να ανέβει στα 1,45 δολάρια”.

    Pound rallies along with accelerating vaccine roll-out

    Η στερλίνα ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,2% και διαπραγματεύονταν στα 1,4240 δολάρια, ενώ σημείωσε υψηλό στα 1,4248, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2018. Το νόμισμα σημείωσε ράλι 2,8% τον Μάιο, καταγράφοντας κέρδη για δεύτερο συνεχή μήνα.

    Η άνοδος της στερλίνας αντικατοπτρίζει τη επιτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου στον περιορισμό της πανδημίας, με τις αρχές να σχεδιάζουν το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας στις 21 Ιουνίου. Αν και η ανακάλυψη μιας εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού που προέρχεται από την Ινδία ενέχει κίνδυνο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει την χαλάρωση του lockdown.

    Οι βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη τροφοδοτούν επίσης τις εικασίες ότι η  Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσει της αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, σηματοδοτώντας το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος.

    «Η οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αυξανόμενες προσδοκίες σχετικά με τον τερματισμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την Τράπεζα της Αγγλίας οδηγούν σε bullish πονταρίσματα στην στερλίνα”, δήλωσε ο Alvin T. Tan, αναλυτής της RBC Capital Markets στο Χονγκ Κονγκ.

    Διαβάστε ακόμα:

    Άνοδο στα επιτόκια και πίεση στις τιμές «βλέπει» η Ebury

    Σε χαμηλό ρεκόρ η τουρκική λίρα

    ΕΚΤ: Υποχώρηση των επιχειρηματικών δανείων και τραπεζικών καταθέσεων τον Απρίλιο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ