F

ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδο στα επιτόκια και πίεση στις τιμές «βλέπει» η Ebury

  • Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
Enrique Diaz Alvarez Ebury

Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Οι τάσεις των τελευταίων έξι μηνών στις αγορές επαναλήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα commodities ανέκαμψαν έντονα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ εξέπληξαν με την ανοδική πορεία τους και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν άνοδο, με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που είναι ευαίσθητα στις τάσεις των commodities να πρωτοστατούν.

Τα επιτόκια στις χώρες της G10 εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά, αλλά πιστεύουμε είναι ζήτημα χρόνου να ξαναρχίσουν την πορεία τους προς τα πάνω, ενώ θα σημειώνεται οικονομική ανάκαμψη ισχυρότερη από το αναμενόμενο, ταυτόχρονα με ασταμάτητη πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τελικά στις τιμές.

Με αυτές τις συνθήκες, το Βραζιλιάνικο Ρεάλ, το Πέσο της Χιλής και το Δολάριο Νέας Ζηλανδίας ήταν οι νικητές της περασμένης εβδομάδας. Προς μεγάλη έκπληξη, το Γιεν Ιαπωνίας είχε την χειρότερη επίδοση. Αυτή η εβδομάδα για τις αγορές είναι πιο σύντομη, λόγω της αργίας της Δευτέρας στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, ωστόσο θα είναι πλούσια σε δεδομένα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το Μάιο βγαίνουν την Τρίτη και θα δείξουν το βαθμό στον οποίο οι πληθωριστικές πιέσεις εκεί ακολουθούν την ανοδική πορεία των ΗΠΑ με καθυστέρηση. Αργότερα την Τρίτη, θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM των ΗΠΑ και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις συνιστώσες καταβαλλόμενων τιμών.

Τέλος, την Παρασκευή θα έχουμε την πιο πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ μέσω της έκθεσης μισθοδοσίας για τον Μάιο. Εκεί, η ακμάζουσα ζήτηση αναμένεται να αντιμετωπίσει τριβές στην αγορά εργασίας αφήνοντας τους αριθμούς σε ασυνήθιστα επίπεδα αβεβαιότητας.

Στερλίνα

Μια ακμάζουσα ανάκαμψη με επικεφαλής τον μεταποιητικό τομέα, όπως αντικατοπτρίζεται από τους δείκτες δραστηριότητας PMI, και οι τρομεροί θόρυβοι από την Τράπεζα της Αγγλίας ώθησαν τη στερλίνα στη δεύτερη θέση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των G10 νομισμάτων.

Ενώ πιστεύουμε ότι το ράλι της στερλίνας μπορεί να διαρκέσει βραχυπρόθεσμα, ειδικά δεδομένης της έλλειψης ειδήσεων που μπορούν να κινήσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα, πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να ηγηθεί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της Ευρωζώνης στη διαδικασία απόσυρσης προγραμμάτων νομισματικής ενίσχυσης της οικονομίας, κάτι που μπορεί να αποβεί θετικό για το νόμισμα.

Ευρώ

Ορισμένα μετριοπαθή σχόλια από μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν προς το παρόν σταματήσει το ράλι του ευρώ. Ενώ οι αγορές παραμένουν επικεντρωμένες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου, πιστεύουμε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό για το Μάιο που βγαίνουν αυτήν την εβδομάδα θα λάβουν περισσότερη προσοχή από ό,τι συνήθως.

Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει μια αύξηση του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ακριβώς κάτω από το 2%. Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν καθυστερήσει πρόσφατα να προσαρμόσουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό παγκοσμίως, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για μια θετική έκπληξη που θα ενισχύσει το κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Ακόμη μια εβδομάδα με μια ανοδική έκπληξη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα η έκπληξη ήταν στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου και στον ακόμη πιο επικαιροποιημένο αποπληθωριστή προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που είναι η προτιμώμενη μέτρηση πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι αγορές ομολόγων το αφομοιώνουν σταδιακά προς το παρόν και η 10ετής απόδοση των ομολόγων Δημοσίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα όχι μακριά από το σημείο που είχε ανοίξει. Εκτός από τα πολύ σημαντικά (και πρόσφατα δυσοίωνα) νούμερα για την αγορά εργασίας που αναμένονται την Παρασκευή, αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν αρκετές ομιλίες από υπεύθυνους για την χάραξη πολιτικής της Fed.

Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παραπάνω, για να δούμε αν οι συνεχείς εκπλήξεις στα νούμερα για τον πληθωρισμό αρχίσουν να κλονίζουν την εντυπωσιακή συναίνεση για μια συγκρατημένη πολιτική που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της FOMC.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο: Καθαρές εισροές πάνω από 94 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές από την αρχή του έτους

Κάτω από 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων – Για πρώτη φορά από το 2008

EY: Eυκαιρία για ένα άλμα προόδου η κρίση για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ