• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα σκαριά η συμφωνία συγχώνευσης Peugeot και Fiat

    • Bloomberg


    Η Fiat Chrysler Automobiles και η κατασκευάστρια της της Peugeot, PSA Group, επιδιώκουν να υπογράψουν μια επίσημη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα για να ενωθούν και να δημιουργήσουν τον τέταρτο μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτοκινήτων στον κόσμο, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

    Πρόοδος σημειώνεται σχετικά με το μνημόνιο κατανόησης, παρόλο που πρέπει να επιλυθούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, δήλωσαν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημοσιοποιημένες.

    Οι τρόποι αξιολόγησης των πιθανών υποχρεώσεων της Fiat που έχουν προκύψει μετά το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας που παρουσιάστηκε στις 31 Οκτωβρίου εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση, ανέφεραν, προσθέτοντας ότι συμμετέχουν περισσότεροι από 100 διευθυντές. Η PSA έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη για να εξετάσει τη συμφωνία, ανέφερε ένα άτομο.

    Εκπρόσωποι των Fiat και PSA αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι σκόπευαν να υπογράψουν μία συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

    Μετά τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου συγχώνευσης, η ανταγωνίστρια General Motors κατέθεσε σε βάρος της Fiat μήνυση με καταγγελίες για σύστημα δωροδοκιών και διαφθοράς. Η Fiat έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αβάσιμες. Αναλυτές της JPMorgan έχουν εκτιμήσει ότι η GM είναι πιθανό να επιδιώξει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, με το ακραίο σενάριο να φθάνει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, οι ιταλικές φορολογικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η Fiat υποτίμησε την αξία των αμερικανικών δραστηριοτήτων της κατά 5,1 δισ. ευρώ μετά από τη σταδιακή απόκτησή τους πριν από αρκετά χρόνια. Η Fiat ανακοίνωσε ότι διαφωνεί έντονα με το εύρημα, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε φόρο ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι μετοχές της Fiat σημείωσαν άνοδο 2,5% στο Μιλάνο την Πέμπτη, δίνοντας στην ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αγοραία αξία 20,6 δισ. ευρώ. Η PSA έκλεισε 2,3% υψηλότερα στο Παρίσι, με αξία 19,4 δισ. ευρώ.

    Μια συγχώνευση της Fiat Chrysler και της PSA, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας σε πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, θα δημιουργούσε μια περιφερειακή δύναμη που θα ανταγωνιζόταν τη Volkswagen. Σύμφωνα με το σχέδιο, επικεφαλής στη νέα εταιρεία με έδρα την Ολλανδία θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της PSA, Carlos Tavares, ενώ ο πρόεδρος της Fiat Chrysler, John Elkann, θα παραμείνει πρόεδρος.

    Ο συνδυασμός θα άφηνε τον Tavares, ο οποίος έχει αναστρέψει την κατάσταση στην PSA και στη ζημιογόνο μάρκα Opel που είχε αποκτήσει από την GM, να σκεφτεί πώς θα βελτιώσει τις προβληματικές δραστηριότητες της Fiat στην Ευρώπη. Οι βαθιές ιταλικές ρίζες της Fiat, μαζί με το μερίδιο 12% της γαλλικής κυβέρνησης στο PSA, ενδέχεται να δυσχεράνουν οποιαδήποτε σχέδια για τον περιορισμό του μεγέθους της νέας οντότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ