• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα ύψη οι τιμές των μικρών διαμερισμάτων στο Μανχάταν

    • Bloomberg


    Όσοι αναζητούν μικρότερα διαμερίσματα στο Μανχάταν είχαν μεγάλη παρέα αυτό το καλοκαίρι. Η διόγκωση της ζήτησης τόσο από νεοφερμένους όσο και από τους ντόπιους οδήγησε τα ενοίκια για στούντιο και γκαρσονιέρες σε υψηλό 11 ετών.

    Το μηνιαίο διάμεσο ενοίκιο για ένα στούντιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν 2.700 δολάρια, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από τον εκτιμητή Miller Samuel και τη μεσιτική Douglas Elliman Real Estate. Τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου ενοικιάστηκαν για διάμεσο ποσό 3.595 δολαρίων, επίπεδο-ρεκόρ σύμφωνα με δεδομένα από τις αρχές του έτους.

    Οι άνθρωποι που καταφθάνουν για να ξεκινήσουν νέες δουλειές ανταγωνίζονται με τους σημερινούς κατοίκους της πόλης στην αναζήτηση ενός μικρού διαμερίσματος – και δε βιάζονται να αγοράσουν ένα. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι πωλήσεις στούντιο στο Μανχάταν μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Miller Samuel, Jonathan Miller. Τα διαθέσιμα στούντιο και γκαρσονιέρες προς πώληση στο τέλος του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 6,6% και 4,4% αντίστοιχα.

    Οι υποψήφιοι αγοραστές σε όλα τα επίπεδα διστάζουν να κλείσουν συμφωνίες, ενώ περιμένουν τις τιμές να μειωθούν περαιτέρω. Η ζήτηση για μικρότερα σπίτια υποδεικνύει «ότι μπορεί να δούμε λιγότερη δραστηριότητα αγοραστών πρώτης φοράς, καθώς μπαίνουμε στη φθινοπωρινή αγορά», δήλωσε ο Miller.

    Τα ανοίγματα σε νεόκτιστες πολυτελείς πολυκατοικίες ώθησαν επίσης τα διάμεσα ενοίκια στην περιοχή, δήλωσε ο Hal Gavzie, εκτελεστικός διευθυντής μισθώσεων της Douglas Elliman. Οι νέες κατασκευές που επί του παρόντος έχουν διαθέσιμες μονάδες περιλαμβάνουν τον Summit, έναν πύργο στην Ανατολική 44η οδό με γήπεδο σκουός, θέατρο και πισίνα, όπου ένα στούντιο προσφέρεται στα 4.290 δολάρια.

    Για να βρει την καλύτερη προσφορά, η ταχύτητα ήταν αναγκαία για τη Mary-Kate Morrow – τόσο πολύ, ώστε συμφώνησε να μισθώσει ένα διαμέρισμα χωρίς να το δει αυτοπροσώπως.

    Η Morrow, 27 ετών, που μετακομίζει από την Ουάσινγκτον για μια νέα δουλειά στη Rubenstein Public Relations, είχε προϋπολογισμό 2.500 δολαρίων για ένα στούντιο στην Upper West Side, όπου το διάμεσο μίσθωμα ήταν 4.150 δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Citi Habitats. Έχασε πολλές περιπτώσεις που της άρεσαν επειδή δεν μπορούσε να πάει να δει τα διαμερίσματα επιτόπου.

    Τελικά, είδε μια καταχώρηση στο Craigslist για ένα στούντιο στα West 90s και κανόνισε να το δει από απόσταση σε μια βιντεοκλήση με την προηγούμενη ενοικιάστρια. Ενώ έριχνε μια ματιά στο σπίτι μέσω FaceTime, η Morrow άκουγε ένα χτύπημα στην πόρτα του διαμερίσματος της γυναίκας.

    «Είπε, μισό λεπτό, κάποιος άλλος έρχεται να δει το διαμέρισμα», δήλωσε η Morrow, που αποφάσισε να νοικιάσει το στούντιο για 2.200 το μήνα χωρίς να το ψάξει περισσότερο.

    «Στη Νέα Υόρκη, δεν επιλέγεις το διαμέρισμά σου», είπε. «Σε διαλέγει».



    ΣΧΟΛΙΑ