• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στο επίπεδο-ρεκόρ των 233 τρισ. δολαρίων εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος

    • Bloomberg


    Στο επίπεδο ρεκόρ των 233 τρισ. δολαρίων ανήλθε το παγκόσμιο χρέος στο τρίτο τρίμηνο του 2017, αυξημένο κατά 16 τρισ. δολάρια και πλέον από το τέλος του 2016, σύμφωνα με ανάλυση του Institute of International Finance. Το χρέος του ιδιωτικού, μη χρηματοπιστωτικού, τομέα εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στον Καναδά, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και την Τουρκία.

    Παράλληλα, ωστόσο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε για τέταρτο τρίμηνο στη σειρά καθώς επιταχύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη. Ο λόγος αυτός είναι σήμερα γύρω στο 318%, δηλαδή τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το υψηλό επίπεδο που είχε καταγραφεί στο τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με το IIF.

    «Στην υποχώρηση συνέβαλε ένας συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη, η άνοδος του πληθωρισμού (Κίνα, Τουρκία) και οι προσπάθειες αποτροπής μιας αποσταθεροποιητικής συσσώρευσης χρέους (Κίνα, Καναδάς)», επισημαίνουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές του IIF.

    Παρ’ όλα αυτά, το ύψος του χρέους θα μπορούσε να… φρενάρει τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων, δεδομένων των ανησυχιών που υπάρχουν ως προς την ικανότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και του Δημοσίου να εξυπηρετήσουν το χρέος που έχουν συσσωρεύσει, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο δαιμόνιος Travis Kalanick της Uber ή πώς να γίνετε δισεκατομμυριούχος με μια πρωτοποριακή ιδέα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Bank of America Merrill Lynch απαγόρευσε τις επενδύσεις σε bitcoin

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Bitcoin είναι κάτι μαγικό (όπως ήταν και η τουλίπα τον 17ο αιώνα). Η μεγάλη ιστορία των κραχ



    ΣΧΟΛΙΑ