• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σωκράτης Λαζαρίδης: Με τη νέα κυβέρνηση θα έρθουν μεγαλύτερα κέρδη στο χρηματιστήριο

    • Bloomberg
    ΕΧΑΕ

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ


    Σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 2,74%, υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ένα αμερικανικό ETF που επικεντρώνεται στις ελληνικές μετοχές κατέγραψε, την περασμένη εβδομάδα, τις μεγαλύτερες εισροές από τον Ιανουάριο του 2018 – μία ακόμη ένδειξη του αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά assets.

    Όπως επισημαίνει σε νέο άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει κέρδη της τάξης του 38% μέχρι στιγμής φέτος, δηλαδή υπερδιπλάσια εκείνων του δείκτη S&P 500 και πενταπλάσια του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές.

    Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, δηλώνει ότι “αναμένει περαιτέρω κέρδη”, προοπτική που ενισχύει η πιθανή εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τον Σωκράτη Λαζαρίδη, η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτικές πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις και θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

    Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει πει ότι σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις και να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις με στόχο ρυθμό ανάπτυξης 4%.

    Οι δύο μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Πειραιώς και η Attica Bank, έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους φέτος, σημειώνεται επίσης.

    «Η χρονιά ξεκίνησε τέλεια», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο περιθώριο του roadshow της Νέας Υόρκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργο Χαντζηνικολάου, και τον γενικό διευθυντή της Citigroup, Αιμίλιο Κυριάκου. “Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα ζητήματά τους, τα δημοσιονομικά προβλήματα έχουν επιλυθεί και οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας έχουν τα μέσα για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων με χαμηλά επιτόκια.”

    Ωστόσο, μερικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία μπορεί να είναι πρόωρη.

    Σε σημείωμα της τον περασμένο μήνα, η Morgan Stanley επισήμανε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία των ελληνικών τραπεζών δεν δικαιολογούν το μεγάλο ράλι.

    Στο μεταξύ, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε τα τρωτά σημεία του τραπεζικού κλάδου του κράτους και τις περαιτέρω προκλήσεις για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

    Εάν εκλεγεί, ο Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο: Να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επενδυτών που φοβούνται ένα πισωγύρισμα της οικονομίας και ταυτόχρονα να απαλύνει τον πόνο των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν υποφέρει σχεδόν επί μια δεκαετία από την πολιτική λιτότητας και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

    “Η μεγαλύτερη ανησυχία μου από την πλευρά της Citibank είναι ότι όλοι οι νέοι που έχουμε προσλάβει τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εργαστεί μόνο στη διαχείριση κρίσεων”, ανέφερε ο Κυριακού. “Τώρα, μια από τις δυσκολίες που έχουμε είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία αυτή και να προχωρήσουμε σε τροχιά ανάπτυξης.”

     



    ΣΧΟΛΙΑ