• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Απειλή για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η κρίση στην Ουκρανία

    • Bloomberg
    πλάκες χρυσού

    πλάκες χρυσού


    Τα εμπορεύματα από τον χρυσό έως το νικέλιο και το σιτάρι κινούνται ήπια, με τους επενδυτές να παραμένουν σε εγρήγορση για τις νέες εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία που απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

    Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίστηκαν ως μια μέτρια «πρώτη δόση» μέτρων και η αντίδραση της αγοράς ήταν περιορισμένη. Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Ο χρυσός κινείται πέριξ των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά μετά από το υψηλό 13 μηνών που κατέγραψε την Τρίτη. Το νικέλιο έχει σταθεροποιηθεί μετά τη διάσπαση των 25.000 δολαρίων ανά τόνο για πρώτη φορά από το 2011, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού υποχώρησαν.

    Gold trades near highest level in more than eight months
    Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών

    «Η πιθανότητα ενός περιφερειακού πολέμου φαίνεται μεγάλη και αυτό αναμένεται να κρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις υψηλές για μεγάλο μέρος του έτους», δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής αγορών στην Oanda Corp.

    «Ο χρυσός φαίνεται ότι κάνει ένα μικρό διάλειμμα αυτή τη στιγμή, αλλά οι επενδυτές  σύντομα θα εστιάσουν σε αυτόν, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες και οι φόβοι για την ανάπτυξη θα οδηγήσουν τη ζήτηση στο ασφαλές καταφύγιο», εκτίμησε.

    Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, η αναγνώριση δύο αποσχισμένων δημοκρατιών από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αύξησε δραματικά τις εντάσεις αναστατώνοντας τις αγορές πρώτων υλών και πυροδοτώντας φόβους για μεγαλύτερο πληθωρισμό.

    Η Ρωσία είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές μετάλλων στον κόσμο, όπως το αλουμίνιο, το νικέλιο και το παλλάδιο. Η περιοχή είναι παραγωγός σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου, ενώ η Ουκρανία, επίσης ισχυρή στην προμήθεια σιτηρών, χαρακτηρίζεται από πολλούς “το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης”.

    Η άποψη που επικρατεί για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της αγοράς σίτου είναι ότι «οδηγείται σε πιο σφιχτή κατεύθυνση», σύμφωνα με τον Tobin Gorey, αναλυτή εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Ωστόσο, «μια πιο θετική εξέλιξη στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση των τιμών», επισήμανε.

     Τι ακολουθεί;

    Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα οικονομικά αντίποινα θα αυξηθούν εάν η Μόσχα «συνεχίσει την επιθετικότητά της» και οι κυρώσεις μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έχουν σταματήσει σε κάποιο βαθμό τα καταστροφικά βήματα. Ο Πούτιν είπε την Τρίτη ότι δεν θα στείλει στρατεύματα στις αποσχισθείσες περιοχές προς το παρόν, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

    Η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη ισχυροποίησε τον χρυσό μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα στην αρχή του έτους, βοηθώντας τις τιμές να φτάσουν σε υψηλό οκτώ μηνών. Αυτό συμβαίνει παρά τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

    Ο χρυσός σημειώνει σήμερα μικρή μεταβολή και διαπραγματεύεται στα 1.896,40 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές σκαρφάλωσαν την Τρίτη στα 1.914,25 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου αλλά έκλεισαν τελικά με πτώση 0,4%.

    Το ασήμι και η πλατίνα σημείωσαν οριακή άνοδο, ενώ μικρή ήταν και η μεταβολή του παλλάδιου.

    Κόμβος εξαγωγών

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο υποχώρησαν 0,9% μετά το κλείσιμο κατά 6% υψηλότερα την Τρίτη, που αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέρδος τους από τον Ιούλιο του 2018. Η κρίση απειλεί να διαταράξει το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα, έναν σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο για τις εξαγωγές σίτου της Ρωσίας και της Ουκρανίας που μαζί αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεων .

    Οποιαδήποτε διαταραχή στην ομαλή ροή των εμπορευμάτων εκεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για το βασικό είδος διατροφής, σε μια εποχή που το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων βρίσκεται ήδη σε υψηλό δεκαετίας.

    Κρίσιμη κατάσταση

    Το νικέλιο και το αλουμίνιο διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά πολλών ετών, καθώς η πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία θα προστεθεί στις ήδη σφιχτές αγορές.

    Τα βασικά μέταλλα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ελλείψεις σε μια περίοδο άνθησης της ζήτησης και περιορισμών στην προσφορά, με τα παγκόσμια αποθέματα να υποχωρούν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.

    Το νικέλιο υποχώρησε κατά 0,2% στα 24.420 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο, περιορίζοντας τα κέρδη του από τις αρχές του έτους στο 18%.

    Το αλουμίνιο μεταβλήθηκε οριακά μετά την άνοδο την Τρίτη, και βρίσκεται λίγο κάτω από το υψηλό όλων των εποχών σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο.

    Η United Co. Rusal International PJSC, η ρωσική εταιρεία που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου εκτός Κίνας, κέρδισε 7,8% μετά την πτώση 19% που κατέγραψε την Τρίτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φυσικό αέριο και commodities: Ανησυχία για ντόμινο αυξήσεων- Πολιτικός κίνδυνος από τον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ