• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    SoftBank: Σε υψηλό 20 ετών η μετοχή – Πού ποντάρουν οι επενδυτές

    • Bloomberg

    Masayoshi Son


    Η μετοχή της SoftBank Group Corp. σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 20ετίας, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην αμυντική στρατηγική του ιδρυτή της, Masayoshi Son που εστιάζει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, την αποπληρωμή χρεών και την αγορά ιδίων μετοχών.

    Ο τίτλος της εταιρείας, με έδρα το Τόκιο, σημείωσε άνοδο άνω του 3% στα 7,244 γιεν, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο 2000. Η μετοχή είχε ήδη βρεθεί σε υψηλό δύο δεκαετιών κατά το δεύτερο μισό του έτους, μετά από την βουτιά που κατέγραψε τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας.

    Γνωστός εδώ και πολύ καιρό για τις υπέρογκες δαπάνες για εξαγορές και επενδύσεις, ο Son άλλαξε πολιτική φέτος μετά από το ξέσπασμα του Covid-19 και τα λάθη στη διαχείριση. Αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 4,5 τρισ. γιεν (43 δισεκατομμύρια δολάρια) και να διαθέσει το ποσό ρεκόρ των 2,5 τρισεκατομμυρίων γιεν για την επαναγορά μετοχών της εταιρείας του. Ο τίτλος έχει καταγράψει κέρδη άνω του 160% από τα χαμηλά τους Μαρτίου.

    Shares hit a new 20-year high as the company buys back stock

     

    Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ο Son είχε πουλήσει μετοχές της Alibaba Group αξίας 13,7 δισ. δολαρίων, ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου του στην T-Mobile US Inc. και ορισμένες μετοχές της SoftBank Corp., της ιαπωνικής θυγατρικής τηλεπικοινωνιών του ομίλου. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την πώληση της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ, Arm Ltd. στην Nvidia Corp. για περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια και πούλησε ένα επιπλέον ποσοστό της SoftBank Corp. για περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Η άμυνα είναι μία πολιτική απαραίτητη σε τέτοιες περιόδους και αποτελεί σημαντικό όπλο της μάχης», τόνισε τότε ο Son. “Τα μετρητά είναι στην πραγματικότητα η άμυνα για εμάς.”

    Ο Son συμφώνησε να πουλήσει πολύ περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα είχε προγραμματίσει αρχικά, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι προτίθεται να κάνει μια μεγάλη συμφωνία.

    Ο επιχειρηματίας είπε ότι επαναλανσάρει τη SoftBank ως εταιρεία επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στις δραστηριότητες των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

    «Η SoftBank κερδίζει τεράστιο ποσό μετρητών μέσω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Naoki Fujiwara, διαχειριστής κεφαλαίων στην Shinkin Asset Management Co. “Θα χαράξει μια νέα στρατηγική ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον.”

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ