• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σύννεφα σκιάζουν την Airbnb. Γιατί αποχώρησε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας

    • Bloomberg
    Brian Chesky,airbnb


    Την περασμένη εβδομάδα, τα κορυφαία στελέχη της Airbnb Inc. συγκεντρώθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο για ετήσιες συναντήσεις προγραμματισμού. Ήταν γεμάτοι αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Η κορυφαία εταιρία μίσθωσης κατοικιών ξεπέρασε τις οικονομικές προβλέψεις για το 2017, εμφανίζοντας κέρδη 93 εκατ. δολ. και έσοδα 2,6 δισ. δολ. και ορισμένα στελέχη της εκτιμούν ότι πρέπει σύντομα να ξεκινήσει η διαδικασία δημόσιας προσφοράς των μετοχών της.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής της εταιρίας έχει άλλη άποψη. Ο Brian Chesky, ο 36χρονος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της, ενημέρωσε ιδιαιτέρως τον οικονομικό διευθυντή της εταιρίας, Laurence Tosi, ότι η Airbnb δεν θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση φέτος, αναφέρουν πληροφορίες. Η είδηση αυτή αιφνιδίασε τον Tosi, ο οποίος είχε συζητήσει την προοπτική με μεγάλους επενδυτές, αναμένοντας παράλληλα να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην εταιρία.

    Παράλληλα, ο Chesky εξέφρασε την πρόθεση του να προωθήσει τη Belinda Johnson, επικεφαλής των επιχειρησιακών και νομικών υποθέσεων, στη θέση της Γενικής Διευθύντριας. Το ενδιαφέρον του Chesky για συνεργασία με τη Johnson είχε εκδηλωθεί και στο παρελθόν, με ορισμένα στελέχη να ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως έναν τρόπο να οδηγήσει τον Tosi εκτός εταιρίας. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν τελικά ο Chesky ζήτησε την παραίτηση του Tosi, ωστόσο, μετά τη συνάντηση ο CFO αποχώρησε.

    Ο ίδιος αρνηθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Από την πλευρά του ο Nick Papas, εκπρόσωπος της Airbnb, αμφισβήτησε ότι ο Chesky και ο Tosi συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας εγγραφής την περασμένη εβδομάδα. “Ο ιδρυτής και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας έχουν τις ίδιες απόψεις και η εταιρία δεν είχε ποτέ σχεδιάσει να κάνει δημόσια εγγραφή το 2018”, γράφει ο Papas σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.  Η Airbnb εξέδωσε αργότερα μια άλλη δήλωση, λέγοντας: “Οποιοδήποτε άτομο, το οποίο επί του παρόντος ή προηγουμένως βρίσκονταν σε θέση ευθύνης στην εταιρία έκανε γνωστό ότι η Airbnb σχεδίαζε να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή το 2018, μάλλον είχε ερμηνεύσει λάθος τα γεγονότα”.

    Ο Tosi, πρώην CFO στην Blackstone Group, δεν συμβάδιζε με το πνεύμα που επικρατεί στην Airbnb, υποστηρίζουν αρκετά στελέχη και υπαλλήλοι της εταιρίας. Οι εντάσεις του με τον Chesky υπήρχαν και στο παρελθόν για διάφορα θέματα. Ωστόσο, η πρόσληψη του το 2015 θεωρήθηκε ως ένα σήμα για να προσελκύσει η εταιρία το ενδιαφέρον της Wall Street.

    Ήταν πρόθυμος να δημιουργήσει νέους τρόπους για να φέρει μετρητά στα ταμεία της Airbnb. Δημιούργησε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου στο χρηματοοικονομικό τμήμα της εταιρίας. Χρησιμοποίησε ένα μέρος του κεφαλαίου από τον ισολογισμό για να αγοράσει μετοχές, νομίσματα και τίτλους σταθερού εισοδήματος, μιμούμενος το fund που διαχειρίζονταν στην Blackstone. Οι κινήσεις του αντιπροσώπευαν το 30% της ταμειακής ροής της εταιρίας πέρυσι και έφερνε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για στην Airbnb.

    Αλλά ο Chesky και οι συνεργάτες του είχαν απογοητευτεί από τον Tosi, ο οποίος πίστευαν ότι ήταν υπερβολικά παράτολμος και δεν ταίριαζε με τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της  Airbnb, είπαν οι άνθρωποι που γνώριζαν το θέμα.

    Airbnb
    Συνιδρυτές Airbnb, από τα αριστερά, Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk και Brian Chesky.

    Οι ιδρυτές της Airbnb έχουν ελάχιστα οικονομικά κίνητρα για να προωθήσουν μια δημόσια εγγραφή. Έχουν εισπράξει κεφάλαια ύψους περίπου 350 εκατ. δολαρίων, αναφέρουν άνθρωποι που έχουν γνώση του θέματος. Ο Chesky βρήκε έναν σύμμαχο στη Sequoia Capital, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξωτερικό μέτοχο, με ποσοστό 13%. Το venture capital τάσσεται κατά της πρότασης για δημόσια προσφορά το 2018.

    Tην ίδια ώρα, ορισμένα στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η Airbnb δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές για να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή. Στις 25 Ιανουαρίου, η εταιρία προσέλαβε το πρώτο ανεξάρτητο στέλεχος, πρώην CEO της American Express Co., Kenneth Chenault, και σκοπεύει να συμπληρώσει περισσότερες θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο. Παράλληλα, ο Chesky πρέπει να προσλάβει έναν επικεφαλής για το μάρκετινγκ, κάποιον για να διευθύνει την επιχείρηση στην Κίνα και τώρα, μετά την αποχώρηση του Tosi, έναν οικονομικό διευθυντή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «Airbnb» της Βουλγαρίας διεκδικεί μερίδιο στην Ελλάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ