• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συμβαίνει και στην Τουρκία: O Mr Godiva έχει δάνεια 7 δισ. και θέλει αναδιάρθρωση

    • Bloomberg

    Murat Ulker. Τούρκος επιχειρηματίας


    Ο Murat Ulker είναι ο πλουσιότερος άνδρας στην Τουρκία και ιδιοκτήτης της εταιρείας που παρασκευάζει τις σοκολάτες Godiva και τα μπισκότα McVitie. Τα δάνεια του ανέρχονται στα 7 δις δολάρια. Αυτό δεν τον εμποδίζει να ζητά αναδιάρθρωση  για τα χρέη που έχει η εταιρεία του Yildiz Holding AS στις τράπεζες. Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε συνάντηση με πέντε τραπεζίτες, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. «Συζητήσαμε για πολλές λεπτομέρειες», είπε ο Ulker, προσθέτοντας ότι «συγκινήθηκε» κι «ευχαριστήθηκε» από την υποστήριξη που του έδωσαν στο ραντεβού τους στην Κωνσταντινούπολη. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Ulker και οι τραπεζίτες συζήτησαν για το πώς μπορεί να λυθεί το θέμα του χρέους του επιχειρηματία, ωστόσο δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες κάποιας αναδιάρθρωσης ή άλλης διευκόλυνσης, όπως είπε και το αφεντικό της Yildiz. Η μετοχή της Ulker Biskuvi Sanayi, μιας μονάδας της Yildiz που παρασκευάζει σνακ, υποχώρησε 1,6% στις 22 λίρες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ προηγουμένως σημείωνε κέρδη 1,8%.  Την ίδια ώρα, η Gozde Girisim Sermayesi, βραχίονας της εταιρείας, σημείωνε άνοδο 2,9% στις 5,7 λίρες.

    Η Yildiz με έδρα την Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα ζήτησε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της από τουρκικές τράπεζες, προβάλλοντας δυσκολίες στην τρέχουσα χρηματοοικονομική δομή της, που απαιτεί τη μηνιαία αποπληρωμή δανείων που κάποιες φορές ξεπερνούν το 1 δισ. δολ.

    Ο Murat Ulker αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά ο πλουσιότερος άνδρας στην Τουρκία με καθαρή αξία 4,8 δισ. δολ. που την περασμένη χρονιά αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes.

    «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το νούμερο των 4,8 δισ. δολ. για την περιουσία του  Murat Ulker είναι ανεξάρτητο από τις διαπραγματεύσεις που κάνει σχετικά με την αναδιάρθρωση των δανείων», διευκρινίζει ο διευθυντής  σύνταξης του Forbes Turkey,  Burcak Guven.

    Σε μια επιστολή προς δέκα τράπεζες με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου και που υπογράφεται από τον  CFO, Mustafa Tercan και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ Ali Ulker, ο Mr Yildiz τους ζητά να δημιουργηθεί μια κοινοπραξία, ένα συνδικάτο ή  μια κοινή χρηματοδοτική ομάδα  που θα ενοποιήσει τα δάνειά τους προς την εταιρεία του.

    «Η παράταση μιας διαδικασίας επίλυσης δεν υποστηρίζει την απόδοση των μετοχών», αναφέρει ο αναλυτής της  Oyak Securities,  Melis Pocar.

    Οι δέκα τράπεζες είναι οι: Yapi & Kredi Bankasi AS, Akbank, TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS, Turkiye Garanti Bankasi AS, Turkiye Is Bankasi AS, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, HSBC Bank AS, Denizbank AS και QNB Finansbank AS.

    Μετά την αποστολή της παραπάνω επιστολής, η  Akbank συνήψε ένα ξεχωριστό δάνειο ύψους 1 δισ. δολ. με την εταιρεία.

    Το αίτημα αναδιάρθρωσης αποκαλύπτει, όπως σημειώνει το Bloomberg, μια μέχρι τώρα άγνωστη ιστορία οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένας από τους μεγαλύτερους τουρκικούς κολοσσούς, που κερδίζει περί τα 12 δισ. δολ. σε ετήσια βάση και απασχολεί πάνω από 60.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.

    Στην επιστολή του Ulker, την οποία έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι χρειάζεται 10-30 εκατ. δολ. την ημέρα ή 500 – 600 εκατ. δολ. τον μήνα για να αποπληρώνει στα περισσότερα βραχυπρόθεσμα δάνεια, ενώ τον Φεβρουάριο το ποσό έφτασε στο 1 δισ. δολ.!

    Κάτι άλλο που ζητά ο  Yildiz είναι το ενιαίο δάνειο που θα δημιουργηθεί να έχει λήξη σε εννέα έτη και να του δοθεί περίοδος χάριτος τριών ετών πριν αρχίσει η αποπληρωμή του. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των τόκων ζήτησε να μην ξεκινήσει πριν την τέταρτη χρονιά και η αποπληρωμή του κεφαλαίου από το πέμπτο έτος και μετά.

    Murat Ulker. Τούρκος επιχειρηματίας
    Murat Ulker. Τούρκος επιχειρηματίας
    Murat Ulker. Τούρκος επιχειρηματίας (δεξιά)



    ΣΧΟΛΙΑ