• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Shell: Υπόσχεται υψηλότερες διανομές κεφαλαίου στους μετόχους

    Νέα σελίδα για τη Shell: Αλλάζει όνομα και έδρα

    Ben Van Beurden, CEO Shell


    Η Royal Dutch Shell υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στους μετόχους μετά την ιστορική περικοπή μερίσματος που πραγματοποίησε πέρυσι.

    Η δέσμευση, η οποία πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η εταιρεία θα συνεχίσει επίσης να αποπληρώνει το χρέος της, δείχνει πώς η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύεται χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης για ενέργεια και την αύξηση των τιμών.

    Αν το πετρέλαιο παραμείνει στα 75 δολάρια το βαρέλι, η JPMorgan Chase & Co. δήλωσε ότι αναμένει από την Shell να επαναγοράσει μετοχές αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε εάν οι αυξημένες διανομές θα έχουν τη μορφή μερισμάτων ή επαναγοράς μετοχών.

    Η αύξηση των επιστροφών της Shell «στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην αγορά», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan. Οι μετοχές Β της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 2,4% σε 1,456 πένες νωρίτερα στο Λονδίνο.

    Η οικονομική ανάκαμψη από τον Covid-19 άλλαξε την πορεία των οικονομικών των παραγωγών πετρελαίου, από τις διεθνείς εταιρείες μέχρι τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου από σχιστόλιθο των ΗΠΑ, αλλά και τα μέλη του ΟΠΕΚ.

    Τα μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλό έξι ετών, στα 77 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

    Η μείωση του χρέους

    Αυτή η εξέλιξη έδωσε στη Shell περισσότερο περιθώριο για να προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές μετά την περικοπή του μερίσματος της κατά τα δύο τρίτα πέρυσι. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί αυξανόμενα μερίσματα, ισχυρότερο ισολογισμό και σχέδιο για τη σταδιακή μετάβαση της σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Ενώ οι μέτοχοι θα αρχίσουν να βλέπουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους, η Shell είπε ότι θα συγκρατήσει τις δαπάνες. Συγκεκριμένα, θα διατηρήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κάτω από τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια για φέτος.

    Η αναμενόμενη μείωση του καθαρού χρέους θα μπορούσε να μετριαστεί από τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη άνοδο το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανέφερε η εταιρεία. Η JPMorgan αναμένει ότι η Shell θα τελειώσει το έτος με καθαρό χρέος 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο εμπορικός βραχίονας της Shell, ο οποίος κατά καιρούς αποτελεί μια μεγάλη πηγή κερδών, αναμένεται να αποδώσει «σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο» για το φυσικό αέριο το δεύτερο τρίμηνο, και σε μέσα επίπεδα για το πετρέλαιο.

    Τα τμήματα μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να επαναλάβουν τις επιτυχίες του 2020, όταν το εμπόριο πετρελαίου διπλασίασε σχεδόν τα κέρδη του στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και όταν άλλα τμήματα της εταιρείας είχαν πληγεί από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ