• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σφυροκόπημα στις διεθνείς αγορές και στροφή στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια λόγω κοροναϊού

    • Bloomberg


    Βουτιά σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές και τα αμερικανικά futures από το πρωί ενώ αντίθετα σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός Κίνας περιορίζουν τη διάθεση ρίσκου.

    Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε στο άνοιγμα καθώς παρασύρθηκε από τον κλάδο μεταλλουργίας και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα futures στους τρεις βασικούς αμερικανικούς δείκτες βυθίζονται, αφού οι οικονομικοί διευθυντές και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες δήλωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι εκτιμούν πως ο ιός θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη.

    Στην Ασία, οι μετοχές στη Σεούλ κατέγραψαν απώλειες 3,9%, ενώ πτώση σημείωσαν οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ, Σίδνεϊ και Σαγκάη. Κλειστή είναι η αγορά της Ιαπωνίας λόγω αργίας.

    Τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας υποχώρησαν καθώς η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο της Ευρώπης μετά τα κρούσματα κοροναϊού που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 3%.

    U.S. equity futures slide as coronavirus cases outside China rise

    Η διάθεση για ρίσκο περιορίζεται καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται περαιτέρω, εκτός Κίνας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προοπτική μιας παγκόσμιας πανδημίας. Η στροφή της περασμένης εβδομάδας στα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, καθώς η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 161 φτάνοντας στα 763 και η Ιταλία απέκλεισε μια περιοχή 50.000 ατόμων κοντά στο Μιλάνο.

    “Ενώ ο κοροναϊός πιθανότατα επιβραδύνεται στην Κίνα, επιταχύνεται αλλού”, δήλωσε ο Charles Gillams, διευθύνων σύμβουλος της RJMG Asset Management Ltd. “Η επίδρασή του στις κινεζικές επιχειρήσεις είναι ήδη τεράστια. Έτσι, το αν αυτός θα έχει κάποιο οικονομικό αντίκτυπο στο τρίμηνο – αρκετά σοβαρό- είτε θα αποτελέσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει ασαφές, και πράγματι δεν θα το γνωρίζουμε για κάποιο χρονικό διάστημα”.

    Στις υπόλοιπες αγορές, το αυστραλιανό δολάριο σημείωσε χαμηλό 11 ετών και το γιουάν διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της περασμένης εβδομάδας.

     Ακολουθεί η εικόνα των κυριότερων αγορών:

    Μετοχές

    – Ο Stoxx Europe 600 Index σημείωσε πτώση 2,3% στις στις 8:06 π.μ. ώρα Λονδίνου

    -Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη S&P 500 υποχώρησαν 1,9%

    -Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη Nasdaq 100 υποχώρησαν 2,3%

    -Ο δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 1,3%

    Νομίσματα

    -Το ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 1,0821 δολάρια

    βρετανική λίρα υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,294 δολάρια

    -Το γιεν Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 111,47 δολάρια ανά δολάριο

    Ομόλογα

    -Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, στο 1,40%

    -Η απόδοση των 10ετών της Γερμανίας μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, σε -0,48%

    -Η απόδοση των 10ετών της Βρετανίας μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, σε 0,543%

    Εμπορεύματα

    -Το West Texas Intermediate υποχώρησε 2,9% στα 51,82 δολάρια το βαρέλι

    χρυσός ενισχύθηκε κατά 2% στα  1.676,31 δολάρια ανά ουγγιά

     



    ΣΧΟΛΙΑ