• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε καλό δρόμο και το εμβόλιο Οξφόρδης- AstraZeneca: Θετικά τα ευρήματα από τις τελικές δοκιμές

    • Bloomberg


    Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο για τον Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc προκάλεσε ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε ηλικιωμένους όπως έδειξε η πρώτη μελέτη, με βασικά ευρήματα από την τελική φάση των δοκιμών, που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

    Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ρίχνουν περισσότερο φως στα προκαταρκτικά δεδομένα που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας ότι το πειραματικό εμβόλιο δημιούργησε μια ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους, οι οποίοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά.  Οι ερευνητές εξακολουθούν να περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των δοκιμών της τελικής φάσης που θα δείξουν εάν το εμβόλιο Astra-Oxford μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρντ που έθεσαν οι Pfizer Inc. και Moderna.

    Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTech SE της Γερμανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δοκιμές που πραγματοποίησε έδειξα ότι το πειραματικό εμβόλιο Covid ήταν 95% αποτελεσματικό, ανοίγοντας το δρόμο στην εταιρεία να υποβάλει αίτηση για την πρώτη έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται εξίσου αποτελεσματικό.

    Τα αποτελέσματα της φάσης 2 της μελέτης της Οξφόρδης δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι περισσότερο ανεκτό σε ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ παράγει παρόμοια ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας. Στη μελέτη συμμετείχαν 560 ενήλικες, εκ των οποίων 240 άνω των 70 ετών.

    Ανάλογα ήταν τα  ευρήματα σε μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα αλλά και τα στοιχεία του Ιουλίου, που έδειξαν ότι το εμβόλιο δημιούργησε ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις και σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 55 ετών. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς επλήγησαν περισσότερο από το πανδημία, με τη συντριπτική πλειονότητα των θανάτων να αφορά άτομα άνω των 60 ετών.

    «Η δημιουργία ισχυρών ανοσολογικών αντιδράσεων σε μεγαλύτερους ενήλικες ήταν μια μακροχρόνια πρόκληση», έγραψε η Angela Minassian, ερευνήτρια στην Οξφόρδη.

    Σύμφωνα με τη δήλωσή της, η Οξφόρδη αναμένει τα τελικά αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες.

    Η μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο προκαλεί λίγες παρενέργειες και δημιουργεί απόκριση σε Τ-κύτταρα που στοχεύουν τον ιό εντός 14 ημερών από την πρώτη δόση. Τα επίπεδα εξουδετέρωσης επιτεύχθηκαν σε 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε 208 από 209 παραλήπτες.

    Τελική ανάλυση: Αποτελεσματικότητα 95% για το εμβόλιο ανακοίνωσε η Pfizer – Ζητά να ξεκινήσει η χορήγησή του

    Νέες ελπίδες: Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ