• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε ιστορικό χαμηλό καταρρέει το νόμισμα του Αφγανιστάν

    • Bloomberg

    Ajmal Ahmady


    Το νόμισμα του Αφγανιστάν -αφγάνι- διευρύνει τις απώλειες του υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η αποχώρηση του εν ενεργεία διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα στη χώρα που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

    Συγκεκριμένα, το αφγάνι υποχώρησε μέχρι και κατά 4,6% νωρίτερα, στα 86,0625 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Η κεντρική τράπεζα ενημερώθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αποστολές δολαρίου την Παρασκευή, γεγονός που περιόρισε την ικανότητά της να παρέχει νομίσματα και προκάλεσε πανικό, όπως έγραψε στο twitter ο εκτελεστικός κεντρικός τραπεζίτης, Ajmal Ahmady.

    Ο Ahmady επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την χώρα, καθώς η ταχεία εδαφική προέλαση των Ταλιμπάν οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

    Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και η αποχώρηση του προέδρου της χώρας Ashraf Ghani χωρίς το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, προκάλεσε χάος, έγραψε ο Ahmady.

    Taliban takeover drives Afghanistan's currency to its weakest on record

    “Το νόμισμα εκτινάχθηκε από το σταθερό επίπεδο των 81 (έναντι του δολαρίου) σχεδόν στα 100 και στη συνέχεια επέστρεψε στα 86”, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

    “Είχα συναντήσεις το Σάββατο για να καθησυχάσω τις τράπεζες και να ηρεμήσω τα ανταλλακτήρια νομισμάτων”, πρόσθεσε.

    Την Κυριακή, ο διοικητής έφυγε από την κεντρική τράπεζα και πήγε στο αεροδρόμιο όπου είδε και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Περισσότεροι από 300 επιβάτες ήταν στοιβαγμένοι στην πτήση του, η οποία ωστόσο δεν είχε ούτε καύσιμα ούτε πιλότο, έγραψε.

     

     

    Η αναταραχή στο Αφγανιστάν εξαπλώθηκε στις αγορές του Πακιστάν.

    Οι επενδυτές ανησυχούν για τυχόν επιπτώσεις στο νόμο και την τάξη στο Πακιστάν και εάν “οι παγκόσμιες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να απομονώσουν το Πακιστάν” λόγω της υποτιθέμενης στήριξης του στους Ταλιμπάν, δήλωσε ο Abdul Kadir Hussain, επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος στην Arqaam Capital, με έδρα το Ντουμπάι.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ