• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε ιστορική ύφεση εισέρχεται η Γερμανία


    Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 2,2% στο πρώτο τρίμηνο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, γεγονός που δίνει μια πρώτη πρόγευση για το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία.

    Το lockdown στη Γερμανία κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν λιγότερο από δύο εβδομάδες. Διάστημα που στάθηκε ικανό όμως να προκαλέσει μεγάλη βουτιά στις καταναλωτικές δαπάνες και στις κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Οι κρατικές δαπάνες και οι κατασκευές λειτούργησαν ωστόσο αντισταθμιστικά σε κάποιο βαθμό.

    Παρ’ όλα αυτά, η αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του τετάρτου τριμήνου του 2019, η οποία έδειξε συρρίκνωση της οικονομίας 0,1%, δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Και με τον ρυθμό που γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων, η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στο τρίμηνο που κλείνει τον Ιούνιο.

    Η γερμανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει ήδη γύρω στα 1,2 τρισ. ευρώ για τη στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων και επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας. Όμως, μόνο τον Απρίλιο, έχασαν τη δουλειά τους περισσότεροι από 370.000 εργαζόμενοι, ενώ οι αιτήσεις επιδότησης μισθού λόγω μείωσης των ωρών εργασίας ήταν πάνω από 10 εκατομμύρια.

    Οι εκτιμήσεις για τη Γερμανία, όπως και για την Ευρωζώνη συνολικά, παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει βιώσει μεταπολεμικά, με τις προβλέψεις της Κομισιόν να κάνουν λόγω για ύφεση 6,5% φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ