• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε διπλή ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης

    • Bloomberg


    H οικονομία της ευρωζώνης εισήλθε σε διπλή ύφεση κατά το α’ τρίμηνο του έτους καθώς τα αυστηρά lockdown στις χώρες της περιοχής κράτησαν κλειστές πολλές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δεν πραγματοποίησαν δαπάνες.

    Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ορισμένα από τα πιο ισχυρά κράτη μέλη της, δείχνουν πόσο μακριά βρίσκεται η ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία, εν μέσω της αργής διάθεσης των εμβολίων. Tο ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ των 19 χωρών μειώθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ συρρικνώθηκε με τριπλάσιο ρυθμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας (-1,7%).

    H συρρίκνωση της οικονομίας ακολουθεί τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

    Αντίθετα, οι ΗΠΑ εμφάνισαν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,4% λόγω των αυξημένων δαπανών των νοικοκυριών.

    Virus Fallout

    Το κοινό Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αναμένεται ότι τελικά θα ενισχύσει την ανάκαμψη, αλλά όχι μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει πρώτα να εγκρίνει τα εθνικά σχέδια δαπανών και τα κράτη μέλη πρέπει να επικυρώσουν τον μηχανισμό συγκέντρωσης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (969 δισ. δολάρια) χρέους για τη χρηματοδότηση των σχεδίων ανάκαμψης.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων προκειμένου να θωρακίσει την ευρωζώνη από τα υψηλότερα παγκόσμια κόστη δανεισμού που οφείλονται στην ταχύτερη ανάκαμψη των ΗΠΑ.

    Η πτώση της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία δεν θα αντισταθμίσει το χαμένο έδαφος μέχρι τα μέσα του 2022, ένα ολόκληρο έτος αργότερα από τις ΗΠΑ

    Σύμφωνα με την Eurostat, μεταξύ των κρατών – μελών για τα οποία είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, η Πορτογαλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολουθούν Λετονία (-2,6%) και Γερμανία (-1,7%).

    Αντίθετα, η Λιθουανία και η Σουηδία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο του ΑΕΠ, κατά 1,8% και 1,1% αντίστοιχα.

    Euro-area consumer prices rose an annual 1.6% in April, the most in two years

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ