• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρωσία: Πώς θα πληρώσει τα ευρωομόλογα – Η αντίστροφη διαδικασία από αυτή του φυσικού αερίου

    • Bloomberg
    Anton Siluanov, Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας

    Anton Siluanov, Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας


    Η Ρωσία επεξεργάζεται έναν τρόπο αποπληρωμής του χρέους των ευρωομολόγων της, που θα παρακάμπτει τις χρηματοπιστωτικές κυρώσεις της Δύσης -έχει αποκλειστεί από το Swift- , δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο Vedomosti.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και σκληρό νόμισμα για να λάβουν πληρωμή, είπε ο Siluanov. Με λίγα λόγια, πρόκειται για την αντίστροφη μέθοδο του τρόπου με τον οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη πληρώνουν τώρα για το ρωσικό αέριο αποφεύγοντας τα εμπόδια των κυρώσεων.

    «Έτσι λειτουργεί για τις πληρωμές φυσικού αερίου: παίρνουμε ξένο νόμισμα, μετά αυτό μετατρέπεται σε ρούβλια» για λογαριασμό του αγοραστή φυσικού αερίου, είπε. «Ο μηχανισμός διακανονισμού των ευρωομολόγων θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση».

    Η Ρωσία θα προετοιμάσει το σύστημα, που θα την επιτρέψει να συνεχίσει τις αποπληρωμές των χρεών της σε ευρωομόλογα χωρίς την άδεια από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ, πριν από τις επόμενες πληρωμές κουπονιών σε δολάρια που λήγουν στις 23-24 Ιουνίου, δήλωσε ο Siluanov στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24.

    Η χώρα θα πραγματοποιήσει πληρωμές για ευρωομόλογα σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα, εξήγησε. Τα ευρωομόλογα σε ευρώ θα πληρώνονται σε ευρώ, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υιοθετήσει περιορισμούς στις πληρωμές σε ευρώ, υπογράμμισε.

    Η Ρωσία βρίσκεται συνεχώς υπό τον κίνδυνο χρεοκοπίας λόγω των κυρώσεων και των περιορισμών που της επιβλήθηκαν από τη Δύση ως τιμωρία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Τράπεζες και ιδιώτες των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί από την αποδοχή πληρωμών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ρωσίας από την περασμένη εβδομάδα.

    Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα παρατείνει την ειδική εξαίρεση που έληξε και η οποία επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει Αμερικανούς ομολογιούχους, σπρώχνοντας τη Μόσχα στα πρόθυρα της τεχνητής χρεοκοπίας.

    “Αυτός ο μηχανισμός φαίνεται να λειτουργεί στα χαρτιά, αλλά όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα”, δήλωσε ο Carl Wong, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Avenue Asset Management στο Χονγκ Κονγκ. «Το τελικό ζήτημα είναι πότε η Ρωσία θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και αν δεν το κάνει, πόσο καιρό θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

    Διαβάστε ακόμη:

    Πιο κοντά στη χρεοκοπία η Ρωσία δια χειρός ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ