• Οικονομία

    Πιο κοντά στη χρεοκοπία η Ρωσία δια χειρός ΗΠΑ

    • Bloomberg

    φωτογραφία: Bloomberg


    Η Ρωσία βρίσκεται πιο κοντά στη χρεοκοπία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άφησε να λήξει η ειδική άδεια (waiver) από τις κυρώσεις, που είχε δώσει προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών.

    Οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα απαγορεύεται να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση από τις 12:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Νέας Υόρκης, που έληξε η ειδική άδεια (waiver) που επέτρεπε έως τώρα να γίνονται οι πληρωμές.

    Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «μια λογική πιθανότητα» να λήξει η άδεια, εξηγώντας ότι εξ αρχής, επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο.

    Η απόφαση να προχωρήσουμε δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να αναγκάσουν τη Ρωσία σε χρεοκοπία παρά να επιτρέψουν τη χώρα να στραγγίξει τα ταμεία της προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών.

    Η λήξη του waiver «αυξάνει σίγουρα τις ήδη υψηλές πιθανότητες χρεοκοπίας της Ρωσίας», δήλωσε ο Hassan Malik, αναλυτής της Loomis Sayles & Co. στη Βοστώνη.

    Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να κάνει πληρωμές 100 εκατ. δολαρίων σε ξένο χρέος την Παρασκευή. Καθώς περίμενε την λήξη του waiver, είχε αρχίσει τις μεταφορές των χρημάτων από την προηγούμενη εβδομάδα, για να προλάβει τους περιορισμούς. Ισχυρίστηκε τότε ότι επειδή τα κεφάλαια είχαν πάει στον φορέα πληρωμών, οι υποχρεώσεις της για το χρέος εκπληρώθηκαν.

    Payment Calendar | Russia has about $1 billion in coupons due through the end of 2022
    Η Ρωσία έχει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κουπόνια που λήγουν μέχρι το τέλος του 2022

    Ακόμη και μετά από αυτή την εξέλιξη δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η Ρωσία θα βρεθεί σε default, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι επενδυτές εκτός των ΗΠΑ θα μπορούν να πληρωθούν. Και καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι των ρωσικών ομολόγων είναι Ευρωπαίοι και όχι Αμερικανοί, ίσως να μην συμπληρώνεται επαρκές ποσοστό ομολογιούχων που δεν έχουν πληρωθεί ώστε να κηρυχθεί η Ρωσία σε default, σύμφωνα με την ITI Capital, μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Μόσχας. Το ελάχιστο όριο είναι συνήθως το 25% των ομολόγων σε κυκλοφορία.

    Εάν δεν καταστεί δυνατή η πληρωμή του χρέους, η Ρωσία έχει στη συνέχεια μια περίοδο χάριτος έως και 30 ημερών για να βρει λύση, όπως έκανε στις αρχές Μαΐου.

    Συνολικά, η Ρωσία οφείλει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πληρωμές κουπονιών κατά το υπόλοιπο του 2022, αλλά έχει πολλά μετρητά, χάρη στα δισεκατομμύρια που συγκεντρώνει κάθε εβδομάδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Αυτό είναι το σχέδιο για την κατάσχεση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

    Ρωσία: Έπειτα από τρεις μήνες πολέμου, πολλοί στους κόλπους της ρωσικής ελίτ είναι δυσαρεστημένοι με τον Πούτιν



    ΣΧΟΛΙΑ