• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρέτσος: Ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό υπάρχει, αλλά δεν αφήνουμε τους ξένους να επενδύσουν

    • Bloomberg

    Ο Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ


    Για τον Γιάννη Ρέτσο, αυτό που κρατά πίσω την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι η έλλειψη επενδύσεων. Η Ελλάδα, η οποία το 2016 ήταν ο έκτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τις διανυκτερεύσεις, θα μπορούσε να δει την τουριστική βιομηχανία της να αλλάζει επίπεδο αν επενδύονταν σε αυτήν περισσότερα κεφάλαια και αν το κράτος αφαιρούσε τους φραγμούς που μπλοκάρουν την εισροή νέων κεφαλαίων, λέει στο Bloomberg ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ρέτσος.

    «Παρ’ όλο που το να έχουμε σχεδόν 30 εκατ. τουρίστες από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι τεράστιος αριθμός, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 40 εκατομμύρια στο εννεάμηνο αν μεγάλωνε η τουριστική σεζόν», υποστηρίζει ο κ. Ρέτσος. «Το στοίχημα πλέον είναι να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν και να έχουμε προστιθέμενη αξία που θα προσελκύει όχι απαραίτητα περισσότερους, αλλά πλουσιότερους τουρίστες, ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερα έσοδα», προσθέτει.

    Όπως επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας, με τις αφίξεις να παρουσιάζουν, το 2017, αύξηση 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 27,2 εκατομμύρια και φέρνοντας έσοδα λίγο πάνω από 14,5 δισ. ευρώ. Τα ταξίδια και ο τουρισμός συνεισέφεραν, το 2016, 32,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, αντιστοιχώντας στο 18,6% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού. Μάλιστα, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Συμβουλίου στο Λονδίνο εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 23,8% του ΑΕΠ το 2027.

    Για να αυξηθούν οι αφίξεις στα 36 εκατομμύρια και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ ετησίως, λέει ο κ. Ρέτσος. Και, όπως προσθέτει, «παρ’ όλο που το ποσό αυτό είναι μεγάλο, υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια για επενδύσεις», ενώ πρέπει να γίνουν και δημόσιες επενδύσεις.

    Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται σε υφιστάμενες τουριστικές μονάδες και κενά κτήρια, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο. «Υπάρχουν πολλά κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς, όπως στην Αθήνα, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ιδιοκτησίες που είναι κενές και για τις οποίες υπάρχουν σχέδια αξιοποίησης», λέει.

    Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας εκμίσθωσε για 40 χρόνια ένα κτήριο (σ.σ.: το ιστορικό La Mirage) στην Ομόνοια. Στο κτήριο αυτό στεγαζόταν ένα ξενοδοχείο μέχρι το 2008 και έκτοτε είχε μείνει άδειο. Μπορεί να λειτουργήσει και πάλι ως ξενοδοχείο.

    Στο στόχαστρο και τα ακίνητα των τραπεζών

    Οι ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει το στόχαστρό τους και στα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, λέει ο κ. Ρέτσος. Και στο πεδίο αυτό, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται κάποια deals. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Athens Ledra Hotel, το οποίο λειτουργούσε υπό την «ομπρέλα» της αλυσίδας Marriott Hotels, βγήκε σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank και πέρασε στα χέρια μίας εταιρείας η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αμερικανικής Hines έναντι 33 εκατ. ευρώ.

    Ο ρόλος του Δημοσίου

    Από την πλευρά του, το κράτος πρέπει να βελτιώσει υποδομές, όπως τα λιμάνια, οι μαρίνες και τα περιφερειακά αεροδρόμια, οι οποίες θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, κυρίως για τα ελληνικά νησιά, λέει ο κ. Ρέτσος.

    «Οι υποδομές στα νησιά είναι ακόμη της εποχής του 1960, ενώ πρέπει να αναβαθμιστούν και τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης», υποστηρίζει.

    Οι επενδύσεις συχνά καθυστερούν λόγω υπερβολικής φορολογίας, χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και της ανασφάλειας που αισθάνονται κάποιοι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα, λέει ακόμη ο κ. Ρέτσος, ιδίως στην περίπτωση που χρειάζονται άδειες από φορείς όπως το αρχαιολογικό συμβούλιο ή το δασαρχείο.

    «Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τα ζητήματα αυτά λύνονται πριν ξεκινήσει η επένδυση», υπογραμμίζει ο κ. Ρέτσος.

    Γραφειοκρατία και φόροι καθυστερούν τις επενδύσεις

    Το έργο του Ελληνικού, μία ανάπτυξη-ορόσημο που περιλαμβάνεται στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας το 2010, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των καθυστερήσεων που υπάρχουν, σημειώνει το Bloomberg. Η επένδυση έχει καθυστερήσει για διάφορους λόγους, οι οποίοι είχαν να κάνουν με περιβαλλοντικές ανησυχίες και αρχαιολογικά ζητήματα.

    Ελληνικό
    Ελληνικό

    Οι φόροι στην Ελλάδα αποτελούν επίσης ανταγωνιστικό μειονέκτημα, υποστηρίζει ο κ. Ρέτσος.

    «Για την τουριστική βιομηχανία είναι πολύ πιο σημαντικό να μειωθεί το ΦΠΑ απ’ ό,τι ο συντελεστής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων», λέει. Το ΦΠΑ για το ξενοδοχειακό προϊόν είναι σήμερα στο 13%, από 6% που ήταν το 2015, και 24% για τα εστιατόρια, από 13% που ήταν παλιότερα. Συγκριτικά, στην Πορτογαλία, οι αντίστοιχοι συντελεστές είναι 6% για τα ξενοδοχεία και 13% για τα εστιατόρια.

    Απαραίτητη η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου

    Για τον κ. Ρέτσο, η Ελλάδα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην αλλαγή του αναπτυξιακού της μοντέλου, ώστε να μπορεί να κερδίσει περισσότερα από τον ποιοτικό τουρισμό.

    «Είδαμε τον πάτο του βαρελιού και έχουμε αρχίσει να ανεβαίνουμε, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της και να εστιάσει στην παραγωγή», υπογραμμίζει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρέτσος: Χωροταξικό και δικαιοσύνη μπλοκάρουν τις τουριστικές επενδύσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρώσοι και Κινέζοι κυνηγούν ακίνητα στην Αθήνα-«Θα έχουμε τεράστιες αποδόσεις», λένε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρισμός: Οι νέες παρέες και τα παλιά τζάκια. Πρόσωπα και παρασκήνιο 



    ΣΧΟΛΙΑ