• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Πράσινο φως» για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Deutsche Bank

    • Bloomberg
    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Μετά από μήνες ανεπίσημων συζητήσεων και εβδομάδες όλο και πιο έντονης φημολογίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, πήρε τελικά το «πράσινο φως» που χρειαζόταν για να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Commerzbank και, επιπλέον, τη δέσμευση ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να προχωρήσει στην περικοπή δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, συμφώνησε να μην αντιταχθεί στην περικοπή των χιλιάδων θέσεων εργασίας που απαιτείται για να έχει αποτέλεσμα ένα deal μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εισηγμένων στο χρηματιστήριο γερμανικών τραπεζών. Κάτι που, φυσικά, βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις δύο τράπεζες, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τα σχέδια συγχώνευσης, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας. Αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 20% του συνόλου των εργαζομένων των δύο τραπεζών.

    Όμως, ο συνδυασμός απολύσεων από τη μία και μπόνους για κάποια από τα στελέχη του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής από την άλλη είναι, σε κάθε περίπτωση, επίφοβος. Όπως επισήμαναν και αναλυτές της Bank of America, είναι ένα ερώτημα το κατά πόσον η Deutsche Bank θα μπορέσει, αν συγχωνευθεί με την Commerzbank, να διατηρήσει το μισθολογικό καθεστώς και τα κίνητρα που περιμένει κανείς από μια επενδυτική τράπεζα με διεθνή παρουσία.

    Υπάρχουν, όμως, κι άλλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Αυτήν τη στιγμή, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα κεφάλαια που θα χρειαστούν, όπως και στο από πού θα προέλθουν.

    Επιπλέον, η συγχώνευση θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές -και, φυσικά, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-, οι οποίες και θα εξετάσουν κι άλλες παραμέτρους, όπως η ικανότητα των τραπεζών να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη, σε όλα τα επίπεδα, συγχώνευση και τις εξοικονομήσεις κόστους που υποσχέθηκαν.

    Υπάρχει, άλλωστε, και το προηγούμενο άλλων, προγενέστερων, συγχωνεύσεων που δεν είναι και τόσο ευοίωνο.

    Η Deutsche Bank, για παράδειγμα, δυσκολεύθηκε να ενσωματώσει την Postbank, την οποία εξαγόρασε έναντι περίπου 6,5 δισ. ευρώ το 2010.

    Από την πλευρά της, η Commerzbank απορρόφησε την προβληματική Dresdner Bank το 2008, κάτι που, όμως, επιδείνωσε τις ζημίες που είχε ήδη λόγω κρίσης, με αποτέλεσμα να διασωθεί δύο φορές χάρη σε κρατικά κεφάλαια.

    Στον αντίποδα, η συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank θα οδηγήσει στη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, με ενεργητικό γύρω στα 1,81 τρισ. ευρώ.

    Οι δύο τράπεζες έχουν συνολική χρηματιστηριακή αξία περίπου 25 δισ. ευρώ -υποδιπλάσια εκείνης της BNP Paribas- έχοντας χάσει πάνω από το 90% της αξίας τους σε σχέση με τα αντίστοιχα υψηλά τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ariane de Rothschild: Η πανίσχυρη τραπεζίτισσα που περπατάει ξυπόλητη και βγάζει γλώσσα στον συντηρητισμό των Ελβετών



    ΣΧΟΛΙΑ