• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς θα τελειώσει η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου; Πού θα βρείτε ενδείξεις


    Το αρνητικό σερί-ρεκόρ του πετρελαίου έχει βυθίσει τις τιμές σε μια “αγορά αρκούδων” και έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, με το χάος να πλήττει τους πάντες, από χρηματιστές ομολόγων μέχρι πολιτικούς ηγέτες και διαχειριστές funds.

    Καθώς αναζητούν απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις τιμές, πιθανόν να παρακολουθήσουν αυτά τα πιθανά χρήσιμα σημεία για ενδείξεις σχετικά με το μέλλον του αργού.

    Διαμάχη για την προμήθεια πετρελαίου

    Η απόφαση των ΗΠΑ να χορηγήσουν απαλλαγές, οι οποίες θα επιτρέψουν σε εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου να συνεχίσουν να το αγοράζουν παρά τις κυρώσεις, διέψευσε τις προσδοκίες μιας επικείμενης κρίσης εφοδιασμού, βοηθώντας στο να πυροδοτηθεί η κατάρρευση του αργού.

    Ενώ ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, άντλησαν περισσότερο πετρέλαιο αναμένοντας τις εξαγωγές του Ιράν να πέσουν στο μηδέν, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, λέει τώρα ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να αντιστρέψουν περίπου τη μισή αύξηση παραγωγής που έκαναν νωρίτερα αυτό το έτος.

    Ο πρόεδρος Donald Trump ανέφερε ότι δεν πρέπει να μειώσουν την παραγωγή, προκαλώντας μία διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ΟΠΕΚ, πριν συναντηθούν στη Βιέννη στις 6 Δεκεμβρίου. Θα εξακολουθήσουν οι Σαουδάραβες να πιέζουν για περικοπές και οι σύμμαχοί τους θα ευθυγραμμιστούν; Ή μήπως ο κίνδυνος της οργής του Trump θα τους πείσει να υποκύψουν;

    Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν τα πεδία σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες συνεχίζουν να αυξάνουν τον αριθμό των τρυπανιών. Οι εταιρείες συνήθως καθορίζουν τα σχέδια κεφαλαιακών δαπανών μήνες πριν και η παραγωγή εμφανίζεται μήνες μετά την έναρξη της γεώτρησης, οπότε η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής – ήδη σε επίπεδα ρεκόρ – μπορεί να συνεχίσει να έχει ώθηση για το εγγύς μέλλον.

    Τα κέρδη του δολαρίου

    Το δολάριο αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο ανώτερο επίπεδο εδώ και 18 μήνες έναντι μίας σειράς ξένων νομισμάτων. Δεδομένου ότι το πετρέλαιο διαπραγματεύεται παγκοσμίως στο αμερικανικό νόμισμα, αυτό έκανε το πετρέλαιο πιο ακριβό για να το αγοράσουν οι αναδυόμενες οικονομίες στα εθνικά νομίσματα. Ενώ το παγκόσμιο κριτήριο αναφοράς Brent για το αργό πετρέλαιο στο δολάριο είναι τώρα πεσμένο από την αρχή του έτους, είναι ακόμα ανεβασμένο κατά 11% στην ινδική ρουπία και κατά 14% στο βραζιλιάνικο ρεάλ. Αυτό επιβαρύνει τη ζήτηση σε αυτές που είναι συνήθως ισχυρές αγορές ανάπτυξης για την κατανάλωση πετρελαίου.

    Το δολάριο θα μπορούσε να λάβει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη τον επόμενο μήνα εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξήσει τα επιτόκια για να “δροσίσει” μια οικονομία με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τη δεκαετία του 1960. Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο κυμαίνεται γύρω στο 75%, με βάση τη διαπραγμάτευση σε futures ομοσπονδιακών ομολόγων, και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι υποστηρίζουν περαιτέρω βαθμιαίες αυξήσεις των επιτοκίων.

    Τα έσοδα των διυλιστηρίων

    Σε ένα ανησυχητικό σημάδι για τη ζήτηση, τα κέρδη από την επεξεργασία ακατέργαστου πετρελαίου σε καυσίμο για αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Τα χαμηλότερα έσοδα από την παραγωγή βενζίνης έχουν επιβαρύνει τα ελαφρύτερα ακαθάριστα όπως το Brent, που παράγουν μεγαλύτερο ποσοστό τέτοιων πετρελαϊκών προϊόντων, καθώς το κίνητρο για διύλιση αποδυναμώνεται.

    Πράγματι, τα ασιατικά διυλιστήρια απολάμβαναν υγιή περιθώρια κέρδους από ντίζελ πριν από τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες και την ενισχυμένη βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα, η οποία αγόρασε ποσότητες-ρεκόρ ακατέργαστου πετρελαίου τον περασμένο μήνα και ενισχύει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για να μετριάσει τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Αυτή η ισχύς εμφανίζεται στο μειωμένο περιθώριο του Brent έναντι του βαρύτερου και πιο θειώδους πετρελαίου του Ντουμπάι, που είναι το χαμηλότερο εδώ και 15 μήνες.

    Πλαστική απογοήτευση

    Ορισμένες από τις πιέσεις που ασκούνται στα εργοστάσια διύλισης προέρχονται από την αδυναμία του πετροχημικού κλάδου, που αντιπροσωπεύει το 12% της συνολικής ζήτησης αργού πετρελαίου. Οι Ασιάτες παραγωγοί αιθυλενίου, ενός από τα βασικά δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κάθε είδους από πλαστικές σακούλες μέχρι παιχνίδια, συμπιέζονται από νέα αμερικανικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν αιθάνιο, ένα υποπροϊόν του σχιστολιθικού φυσικού αερίου αντί για νάφθα που προέρχεται από πετρέλαιο.

    Ο πετροχημικός τομέας αισθάνεται επίσης πιέσεις από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα. Τα ποσοστά αξιοποίησης στα εργοστάσια του ασιατικού έθνους που παράγουν πολυεστέρα επιβραδύνουν, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σύμφωνα με την Tracey Zhou, ανώτερη σύμβουλο της Wood Mackenzie Ltd. στη Σαγκάη.

    Η θέση των funds

    Τα hedge funds έχουν μειώσει τις καθαρές θέσεις τους σε αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2017, επεκτείνοντας μια πτώση επί εννέα διαδοχικές εβδομάδες. Τα αισιόδοξα στοιχήματα για αμερικανικά βαρέλια έχουν πέσει πάνω από 65% από τον Ιανουάριο, όταν έφτασαν σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι φόβοι για μία εκτόξευση της εγχώριας προσφοράς και για υψηλότερα αποθέματα τρόμαξαν τους διαχειριστές χρημάτων. Μία αντιστροφή θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ευρύτερης εμπιστοσύνης των επενδυτών που επανεμφανίζεται στο αργό.

    Τεχνικοί στόχοι

    Το αργό ICE Brent στο Λονδίνο σταθεροποιήθηκε από το χαμηλότερό του Bollinger Band αυτήν την εβδομάδα, μετά την παραβίαση ενός σημαντικού επιπέδου στήριξης Fibonacci 50% στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος 14 ημερών, εν τω μεταξύ, βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, καθώς ο παγκόσμιος δείκτης βυθίστηκε βαθύτερα στην περιοχή “oversold“.

    Μια ξαφνική αναστροφή των τιμών, ωστόσο, δεν αναμένεται να έρθει σύντομα με βάση μια ανάλυση του εύρους ζώνης Bollinger. Το χάσμα σήμερα είναι το μεγαλύτερο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, υποστηριζόμενο από τα υψηλά επίπεδα αναταραχών των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, υποδηλώνοντας την πιθανότητα χαμηλότερης μεταβλητότητας στις προσεχείς συνεδρίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Του… MSCI στο Χρηματιστήριο Αθηνών, 13 και σήμερα. Διαχειρίσιμες οι εκροές στην Πειραιώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φιάσκο» οι φθινοπωρινές εκπτώσεις-Πτώση του τζίρου κατά 7%

    MH ΧΑΣΕΤΕ: To «όχι» της Ρώμης, κλιμακώνει τις αποδόσεις. Στις 312 μ.β το spread



    ΣΧΟΛΙΑ