• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς οι δασμοί μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ» για Nike, Walmart, Samsonite

    • Bloomberg


    Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί «μπούμερανγκ» για τις αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, από τη Walmart μέχρι τη Nike, καθώς πλήττουν άμεσα κάποιους από τους μεγαλύτερους ξένους προμηθευτές τους.

    Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν δασμούς σε διάφορα εισαγόμενα είδη, από παπούτσια και ρούχα μέχρι οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές, μία πολιτική που θα πλήξει άμεσα τις αμέτρητες κινεζικές βιομηχανίες που τροφοδοτούν κάθε χρόνο την αμερικανική αγορά με εισαγωγές 450 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι κινεζικές βιομηχανίες δεν θα είναι οι μόνες που θα πληγούν στην περίπτωση που ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, καθώς, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούν ως προμηθευτές πολλών αμερικανικών brands, ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχθούν και οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

    «Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος», λέει ο Eric Li, ιδιοκτήτης της Huizhou Baizhan Glass Ltd., το εργοστάσιο της οποίας παράγει διάφορα προϊόντα για τα καταστήματα αλυσίδων όπως η Home Depot και η Lowe’s Cos. «Ελπίζω ο Τραμπ να συνειδητοποιήσει όταν όλα έχουν ένα τίμημα. Οι Αμερικανοί έχουν και αυτοί πράγματα που θέλουν να πουλήσουν στην Κίνα και στον κόσμο, οπότε πρέπει να σκεφθεί τις συνέπειεες», λέει.

    Πολλές κινεζικές βιομηχανίες είναι κομμάτι της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Li & Fung, η οποία προμηθεύει ρούχα και παιχνίδια σε εταιρείες λιανικής έχει πελάτες όπως η Walmart και η Macy’s, ενώ η Yue Yuen είναι από τους προμηθευτές της Nike και της Under Armour.

    Η Yue Yuen αντλεί από τις ΗΠΑ περίπου το 25% του τζίρου της, ενώ η Li & Fung στηρίζεται στις ΗΠΑ για τα 2/3 σχεδόν των εσόδων της. Σύμφωνα, άλλωστε, με την αμερικανική ένωση American Apparel and Footwear Association, περίπου το 98% των υποδημάτων και το 97% των ρούχων που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι εισαγόμενα και τα περισσότερα από αυτά έρχονται από την Κίνα.

    Οι εταιρείες που έχουν προϊόντα που συναρμολογούνται στην Κίνα, όπως η Apple, ενδέχεται να υποστούν και αυτές πλήγμα. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, η General Electric είναι μία από τις εταιρείες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, δεν είναι καθόλου σαφές πώς μπορεί να επηρεάσουν οι δασμοί μια εταιρεία «χωρίς σύνορα», όπως είναι η Samsonite International. Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ εταιρεία έχει την έδρα της στο Mansfield της Μασαχουσέτης, αλλά κατασκευάζει πολλά προϊόντα της στην Κίνα.

    Η λύση της μετακίνησης

    Οι Κινέζοι κατασκευαστές μπορεί να μπορέσουν να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς πολλοί μεταφέρουν την παραγωγή τους στη νοτιοανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια. Ο Spencer Fung, CEO της Li & Fung, επισημαίνει ότι η εταιρεία του έχει δραστηριότητες σε 60 χώρες, με περισσότερα από 15.000 εργοστάσια. «Αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην εμπορική πολιτική, έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε γρήγορα την παραγωγή σε κάποια άλλη αγορά», ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

    Ούτως ή άλλως, η επιβολή δασμών δεν είναι κάτι οριστικό. Ο Yuan Yafei, πρόεδρος της  Sanpower Group που πέρυσι εξαγόρασε την Dendreon Pharmaceuticals, με έδρα στις ΗΠΑ, έναντι 820 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζει ότι είναι απίθανο να κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος.

    «Πιστεύω ότι δύο μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι εταίροι και δεν θα συμβεί εμπορικός πόλεμος», ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη. «Οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: UBS: Υπαρκτός ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου λόγω των δασμών Τραμπ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Τράιος: Big deal στη Νιγηρία για την Petrogress



    ΣΧΟΛΙΑ