• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς ο ιδρυτής της SoftBank αύξησε την περιουσία του κατά 12 δισ. δολάρια σε 3 μήνες

    Masayoshi Son


    Ο ιδρυτής της SoftBank Group Corp., Masayoshi Son είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 12 δισ. δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες, περιορίζοντας τις πιέσεις που είχαν υποστεί τα οικονομικά του.

    Με τις μετοχές της SoftBank Group να σκαρφαλώνουν στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων δύο δεκαετιών την Πέμπτη, η καθαρή αξία της περιουσία του έφτασε στα 20 δισ. δολάρια, υπερδιπλασιάστηκε από τα 8,4 δισ. δολάρια που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Είναι η πρώτη φορά που η περιουσία του 62χρονου ξεπέρασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο του 2013, όταν εισήλθε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατάταξη με τους πλουσιότερους του κόσμου.

    Στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται περίπου 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές του στην SoftBank Group που έχουν δεσμευτεί ως εγγύηση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του μεριδίου του, σύμφωνα με τις κανονιστικές αρχές. Ένα επιπλέον 26% του χαρτοφυλακίου του έχει διατεθεί σε διάφορες οντότητες, κυρίως χρηματιστηριακές εταιρείες, που ενδέχεται να προσθέσουν ρευστότητα στην αγορά. Αυτές οι μετοχές περιλαμβάνονται στον υπολογισμό της καθαρής αξίας της περιουσίας του Son επειδή διατηρεί τον έλεγχό τους.

    Οι μετοχές της SoftBank Group αυξήθηκαν κατά 133% από το χαμηλό του Μαρτίου, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας με έδρα το Τόκιο, στα 123 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ το Vision Fund της τράπεζες έχασε σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία οικονομική χρήση, καθώς έγραψε την αξία των επενδύσεων του στις WeWork, Uber Technologies Inc. και άλλες εταιρείες, οι μεγάλες επαναγορές μετοχών και μία σειρά από θετικά νέα βοήθησαν στην ανάκαμψη της μετοχής.

    Ο Όμιλος SoftBank πούλησε μέρος του μεριδίου που κατείχε στην T-Mobile US Inc. τον περασμένο μήνα, και ένας διαδικτυακός πάροχος ασφάλισης κατοικίας τον οποίο χρηματοδοτεί, υπερδιπλασίασε την τιμή του κατά το ντεμπούτο του στην αγορά των ΗΠΑ, στις αρχές Ιουλίου.

    Ενώ οι στρατηγικές του Son είναι παρόμοιες με αυτές που ακολουθούν και οι άλλοι ισχυροί του πλανήτη, η αστάθεια της αγοράς νωρίτερα φέτος, έδειξε ότι οι δεσμεύσεις των προσωπικών μετοχών, σε συνδυασμό με το βαρύ φορτίο του χρέους, μπορούν να φέρουν κινδύνους. Η αναταραχή που προκλήθηκε από πανδημία που βύθισε τις μετοχές, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ορισμένα margin calls. Ο Κινέζος μεγιστάνας Lu Zhengyao και ο Markus Braun της γερμανικής εταιρείας fintech Wirecard AG αποτέλεσαν ακραία παραδείγματα των κινδύνων δέσμευσης μετοχών.

    Ακόμη και ο δανεισμός μετοχών προκαλεί ανησυχίες. Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα σταματήσει αυτή την πρακτική, διότι δημιουργεί προβλήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς όταν οι μετοχές αλλάζουν χέρια.

    Η εντυπωσιακή τιμή μετοχής της SoftBank Group σημαίνει ότι τέτοιοι κίνδυνοι απομακρύνονται προς το παρόν. Οι δεσμευμένες μετοχές του Son αποτιμώνται σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με το ποσό του δανείου, που είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση των κερδών του Μαΐου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ