• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η μετοχή μίας πτωχευμένης αεροπορικής εταιρείας κατέγραψε κέρδη 150% από τις αρχές του έτους

    • Bloomberg


    Όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πληγεί σημαντικά φέτος από την πανδημία, ωστόσο μία από αυτές που τα αεροπλάνα της δεν έχουν πετάξει από τον Απρίλιο του 2019 λόγω υπέρογκων χρεών, εμφανίζει την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως -τουλάχιστον όσον αφορά την τιμή της μετοχής της.

    Η μετοχή της εισηγμένης στην αγορά της Βομβάης, Jet Airways India Ltd. έχει καταγράψει κέρδη 150% από τις αρχές του έτους, έναντι βουτιάς 42% που έχει σημειώσει ο δείκτης Bloomberg World Airlines Index, που αποτελείται από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες διεθνώς.

    Τα θεαματικά κέρδη της έχουν προκαλέσει έκπληξη στους ανθρώπους των αγορών, δεδομένου ότι η Jet Airways βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης, έχει σχεδόν 17.000 πιστωτές με αξιώσεις περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν έχει υπαλλήλους.

    Μια ομάδα πιστωτών ενέκρινε ένα σχέδιο εξυγίανσης τον περασμένο μήνα, που προβλέπει την κάλυψη των οφειλών, ωστόσο αυτό δεν εγγυάται ότι οι πτήσεις της θα ξεκινήσουν εκ νέου.

    Παρά το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι οι τελευταίοι που μπορεί να λάβουν χρήματα από τη χρεοκοπία, ωστόσο ορισμένοι αγοράζουν μετοχές με την ελπίδα ότι η Jet Airways θα ανακάμψει μετά την αναδιάρθρωση, δήλωσε ο Ajay Srivastava, CEO της συμβουλευτικής εταιρείας Dimensions Corporate Finance Services. Η αεροπορική εταιρεία δεν θεωρείται ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά είναι ένα κέλυφος που περιέχει περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να πωληθούν, είπε.

    High Flyer

    Στην ακμή της, η Jet Airways ήταν ο Νο1 ιδιωτικός αερομεταφορέας της Ινδίας, ανέλαβε το μονοπώλιο της κρατικής Air India Ltd. και προσέφερε διηπειρωτικά ταξίδια με δωρεάν γκουρμέ γεύματα και ψυχαγωγία κατά την πτήση. Ωστόσο, μια σειρά από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους που δεν πρόσφεραν επιπλέον χρεώσεις και είχαν εξαιρετικά φθηνά εισιτήρια άρχισαν να παίρνουν το μερίδιό της στην αγορά και η Jet Airways άρχισε να βυθίζεται στα χρέη.

    Το σχέδιο εξυγίανσης για την εταιρείας υποβλήθηκε από δύο άτομα, τους Murari Lal Jalan και Florian Fritsch. Ο Jalan είναι επιχειρηματίας με επενδύσεις στην Ινδία, τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν. Ο Fritsch είναι ο πρόεδρος της Kalrock Capital Management Ltd.,  εταιρείας συμβούλων και εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Λονδίνο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ