• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς ένας 36χρονος έβγαλε 62 εκατ. δολάρια με ένα app για… second hand

    • Bloomberg

    Yusuke Mitsumoto Photographer: Kentaro Takahashi/Bloomberg


    Ο Yusuke Mitsumoto είχε ένα προαίσθημα: τι θα γινόταν αν πλήρωνες τον κόσμο αμέσως για να σου πουλήσει τα πράγματα που δεν χρειαζόταν πια στο Ίντερνετ, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα σου τα παραδώσει;

    Για να δοκιμάσει την ιδέα του, ο 36χρονος επίδοξος επιχειρηματίας λάνσαρε τον Ιούνιο μία εφαρμογή για smartphone. Και η εφαρμογή είχε καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι περίμενε: 16 ώρες αργότερα βρέθηκε να χρωστάει 360 εκατ. γιεν (3,2 εκατ. δολάρια) και έκλεισε την υπηρεσία. Και μία μέρα μετά, άρχισαν να καταφθάνουν φορτία ολόκληρα από ρούχα και ηλεκτρονικά gadget, τα οποία οι υπάλληλοι της startup του σχημάτισαν αλυσίδα για να μεταφέρουν στο μικροσκοπικό γραφείο του στο Τόκιο.

    Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι παραγγελίες μεταχειρισμένων ειδών που δεν έφτασαν ποτέ ήταν λιγότερες από 1 στις 10. Ο Mitsumoto θεώρησε αρκετά καλή την επίδοση αυτή και τον Αύγουστο λανσάρισε εκ νέου την υπηρεσία, βαφτίζοντάς την Cash, ως έναν νέο τρόπο συγκέντρωσης στοκ για ένα online παζάρι. Όρισε ως ανώτατο ημερήσιο όρο αγορών τα 10 εκατ. γιεν και περιόρισε τις αγορές σε smartphone, τσάντες πολυτελείας, ρολόγια, ρούχα και άλλα συγκεκριμένα είδη από μια λίστα που περιλάμβανε αρχικά εκατοντάδες είδη. Οι πελάτες βγάζουν φωτογραφία το είδος που θέλουν να πουλήσουν και παίρνουν προσφορά, η οποία, όμως, είναι μη διαπραγματεύσιμη. Οι τιμές υπολογίζονται αυτόματα με βάση στοιχεία από άλλες αγορές μεταχειρισμένων ειδών και η Cash βγάζει χρήματα από τη μεταπώληση των ειδών που έχει συγκεντρώσει.

    «Ήταν ένα κοινωνικό πείραμα», λέει ο Mitsumoto, που άρχισε να πουλάει πράγματα στο Internet το 1996. «Ήμουν πεπεισμένος ότι οι καλοί θα ήταν περισσότεροι από τους κακούς, αλλά δεν ήξερα πόσο περισσότεροι. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις μόνο αν δοκιμάσεις».

    Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ειδών στην Ιαπωνία είναι μία αγορά αξίας 1,6 τρισ. γιεν, σύμφωνα με το Reuse Business Journal. Για παράδειγμα, η εταιρεία Bookoff διαθέτει εκατοντάδες καταστήματα που πουλούν και αγοράζουν τα πάντα, από μεταχειρισμένα βιβλία μέχρι ηλεκτρονικά και βιντεοπαιχνίδια. Η Yahoo Japan διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών στη χώρα. Η Mercari έγινε η πρώτη startup στην Ιαπωνία που η αξία της ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια, χάρη σε ένα app που διευκόλυνε τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ειδών μεταξύ των χρηστών του.

    Αυτό που ανακάλυψε ο Mitsumoto ήταν ένας τρόπος να κάνει τον κόσμο να αφήσει στην άκρη και τις τελευταίες αναστολές του, βγάζοντας χρήματα από πράγματα που αλλιώς θα πήγαιναν χαμένα στις ντουλάπες. Έπιασε όλους εκείνους που ήθελαν μεν να ξεφορτωθούν κάποια πράγματα, αλλά δεν είχαν τον χρόνο ή την υπομονή να τραβήξουν ωραίες φωτογραφίες, να γράψουν περιγραφές και να ασχοληθούν με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

    Γνώριζε επίσης ότι ήταν θέμα χρόνου να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις και μεγαλύτεροι ανταγωνιστές. Έτσι, όταν τον περασμένο Οκτώβριο βρήκε στο inbox του στο Facebook ένα μήνυμα από τον Keishi Kameyama που του ζητούσε να του πουλήσει την εφαρμογή Cash, εκείνος δέχθηκε.

    Ο Keishi Kameyama είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ιαπωνία και ο ιδρυτής της μιντιακής και τεχνολογικής αυτοκρατορίας DMM.com, με έσοδα 1,6 δις. δολάρια. Ο Kameyama ξεκίνησε την αυτοκρατορία του από την πορνογραφία, αλλά έφτασε να έχει μια τεράστια γκάμα επιχειρήσεων, από πλατφόρμες συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος, βιντεοπαιχνίδια, online φροντιστήρια Αγγλικών μέχρι πάρκα ολόκληρα με φωτοβολταϊκά.

    Ο Mitsumoto δέχθηκε να πουλήσει την Cash στην DMM για 7 δισ. γιεν και να συνεχίσει να διευθύνει την εταιρεία – ποσό ρεκόρ για μια startup με έξι υπαλλήλους και λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας.

    «Για να βγάλεις λεφτά από το Internet δεν χρειάζεσαι μόνο κεφάλαιο και εξοπλισμό, αλλά και διαίσθηση, όπως και την ικανότητα να τρέξεις την υπηρεσία σου», ανέφερε σε συνέντευξή του ο 56χρονος Kameyama.

    Και πρόσθεσε: «Μπορώ επίσης να εκτιμήσω μια καλή παρτίδα. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν το θάρρος να ρισκάρουν σε αυτόν τον κόσμο».



    ΣΧΟΛΙΑ