• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς αυτή η εταιρεία τα βάζει με τους γίγαντες της βιομηχανίας και αλλάζει το εμπόριο διαμαντιών

    • Bloomberg


    Το αδιαφανές εμπόριο διαμαντιών μπορεί να φτάνει στο τέλος του.

    Η Lucara Diamond, η οποία πρόσφατα βρήκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στην ιστορία στην Μποτσουάνα, τα βάζει με τους γίγαντες της βιομηχανίας, όπως η De Beers και η Alrosa PJSC, με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αντικαταστήσει τις τρέχουσες φυσικές δημοπρασίες.

    Η υπηρεσία θα επιτρέπει στην Lucara να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις των αγοραστών, όχι μόνο με το να ανακουφίζει τους κοσμηματοπώλες από την ταλαιπωρία να ταξιδέψουν στη Μποτσουάνα αλλά και δίνοντας τέλος στην πρακτική αγοράς μεγάλης ποσότητας λίθων. Η συνηθισμένη πρακτική περιλαμβάνει τη χρήση μόνο μερικών από αυτούς και στη συνέχεια την πώληση των υπολοίπων στη δευτερογενή αγορά.

    “Για πρώτη φορά, οι κατασκευαστές αγοράζουν μόνο ό, τι θέλουν, δεν χρειάζεται να πάρουν όλο αυτό το επιπλέον απόθεμα”, δήλωσε η Eira Thomas, διευθύνων σύμβουλος της Lucara. “Οι μεγάλες ολοκληρωμένες εταιρείες κοσμημάτων δεν θέλουν να δραστηριοποιούνται στις δευτερογενείς συναλλαγές. Απλώς προσπαθούν να βρουν διαμάντια για τα δικά τους προϊόντα”.

    Σε μια σειρά από δίκες, η Lucara με έδρα το Καναδά , ισχυρίστηκε ότι οι τιμές των λίθων στο παραδοσιακό εμπόριο είναι 8% πάνω από την παραδοσιακή τιμή αγοράς της Lucara. Τώρα, προσπαθεί να ενώσει άλλους ανεξάρτητους παραγωγούς, με στόχο να μεταφέρουν τουλάχιστον ένα μέρος του ετήσιου εμπορίου διαμαντιών αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ιστότοπό της που ονομάζεται Clara.

    Το κατά πόσο η Lucara θα είναι σε θέση να προσελκύσει σημαντικούς παραγωγούς στο σύστημά της παραμένει προς συζήτηση. Η De Beers, ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, φημίζεται για τον αυστηρό έλεγχο της αγοράς διαμαντιών και έχει στηριχθεί στο δικό της σύστημα πώλησης πολύτιμων λίθων για δεκαετίες.

    “Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που συναλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας, η ταμειακή ροή που παράγουμε από την Clara θα είναι εξίσου σημαντική με την ταμειακή ροή που παράγουμε από το ορυχείο”, δήλωσε η Thomas. Κάθε τρίμηνο αναμένουμε ότι ο όγκος θα αυξηθεί”.

    Η Clara ενσωματώνει την τεχνολογία blockchain, η οποία θεωρείται ως μια ελπιδοφόρος οδός για μια βιομηχανία που αντιμετωπίζει ηθικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου των αποκαλούμενων «διαμαντιών αίματος» που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ένοπλων συγκρούσεων.

    Ενώ είναι δύσκολο να κρίνουμε την Clara σε πρώιμο στάδιο, ο Ola Sodermark, αναλυτής μετοχών στην Kepler Cheuvreux, βλέπει δυναμική στην πρωτοβουλία. Το κλειδί είναι να ενταχθούν περισσότεροι παραγωγοί στην πλατφόρμα, είπε.

    “Οι όγκοι της Lucara δεν επαρκούν για να το πετύχουν αυτό”, είπε. “Το ερώτημα είναι εάν είναι πολύ νωρίς για αυτή την τεχνολογία, ή αν η αγορά είναι έτοιμη γι ‘αυτό”, τόνισε.

    Η Lucara ιδρύθηκε από την Thomas, το 2007, μαζί με την Catherine McLeod Seltzer και τον σημερινό πρόεδρο Lukas H. Lundin. Η οικογένεια Lundin κατέχει μερίδιο 18% στην εταιρεία μέσω της εταιρείας επενδύσεων Nemesia Sarl.



    ΣΧΟΛΙΑ