• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πιέσεις στη μετοχή της Volvo έφερε η προειδοποίηση για νέο πλήγμα στην παραγωγή

    • Bloomberg

    Hakan Samuelsson, CEO Volvo


    Η μετοχή του ομίλου της Volvo υποχώρησε καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρέπει να αναστείλει μέρος της παραγωγής της λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, που πλήττει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας επί μήνες.

    Η παραγωγή μπορεί να σταματήσει για δύο έως τέσσερις εβδομάδες στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, καθώς μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο κατασκευής τσιπ είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ο εφοδιασμός. Τα εργοστάσια της Volvo στην Ευρώπη ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις ελλείψεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Claes Eliasson. Θα επηρεαστεί επίσης η κατασκευή φορτηγών και σε άλλα μέρη του κόσμου.

    «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξαναβρούμε το ρυθμό μας», επισήμανε ο Eliasson.

    Η προειδοποίηση από τη Volvo έρχεται την ώρα που αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τσιπ λόγω της έντονης ζήτησης που υπήρξε για συσκευές στο σπίτι και γκάτζετ γραφείου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Η Renault σταμάτησε το εργοστάσιό της Flins κοντά στο Παρίσι για μια εβδομάδα ενώ είχε ανασταλεί η λειτουργία και πολλών άλλων εργοστασίων στη Βόρεια Γαλλία, την Ισπανία, το Μαρόκο και τη Σλοβενία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

    Η Stellantis NV, η Ford Motor και η Toyota Motor συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν ότι αρκετά εργοστάσια τους σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

    Η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ αυτοκινήτων της Renesas Electronics Corp. στην Ιαπωνία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στη βιομηχανία.

    Η μετοχή της Volvo υποχωρούσε νωρίτερα μέχρι και 7,8%, τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα σχεδόν έτος, στις 216,5 σουηδικές κορώνες, στην αγορά της Στοκχόλμης.

    Χαμηλή ορατότητα

    Ενώ η διακοπή της παραγωγής θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη και τις ταμειακές ροές της Volvo, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις, καθώς η ορατότητα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού είναι πολύ χαμηλή και “η κατάσταση αλλάζει συνεχώς”, δήλωσε ο Eliasson.

    Η εταιρεία, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους στις 22 Απριλίου, υποβαθμίστηκε σε “hold” από την DNB και την Danske Bank, καθώς οι αναλυτές προσπάθησαν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο των αναταράξεων στη Volvo καθώς και στην ευρύτερη αυτοκινητοβιομηχανία.

    Διαβάστε ακόμα:

    Lamborghini: Είχε την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας

    Volvo: Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στροφή στις online πωλήσεις από το 2030

    Volkswagen: Έτοιμη να εισάγει την Porsche στο χρηματιστήριο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ