• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Σε άνοδο οι τιμές με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του πλανήτη να «βλέπει» ανάκαμψη της ζήτησης

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Το πετρέλαιο έσπασε σήμερα το διήμερο πτωτικό σερί του, καθώς η Saudi Aramco προέβλεψε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να βελτιώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου, παρά το γεγονός ότι πολλές περιοχές του πλανήτη δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία του κορονοϊού.

    Η κατανάλωση αργού πετρελαίου στην Ασία έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ κορονοϊού επίπεδα, δήλωσε την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, αφού ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε τη «βουτιά» στα κέρδη δεύτερου τριμήνου.

    Η τιμή του πετρελαίου δείχνει σημάδια ανάκαμψης έχοντας παραμείνει κολλημένη κοντά στα 40 δολάρια ανά βαρέλι από τις αρχές Ιουνίου, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργούσε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης. Ωστόσο, ο οργανισμός ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να τεστάρει τη ζήτηση, διοχετεύοντας στην αγορά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτόν τον μήνα μετά τις ιστορικές μειώσεις παραγωγής στις οποίες προχώρησε το προηγούμενο διάστημα.

    Η ανάκαμψη της ζήτησης είναι καλύτερη από το αναμενόμενο και αυτό είναι υποστηρικτικό για τις τιμές, δήλωσε ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής στην CMC Markets Asia Pacific. Η χαλάρωση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έχει ήδη προεξοφληθεί, αλλά το κλίμα κλίνει προς μια οικονομική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπε.

    Τιμές

    Το West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Σεπτέμβριο ενισχυόταν κατά 1,1% στα 41,66 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μετά από πτώση 1,7% την Παρασκευή.

    Το Brent για τον Οκτώβριο σημείωνε άνοδο 0,7% στα 44,71 δολάρια στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe μετά από πτώση 1,5% την Παρασκευή.

    Η ζήτηση στην αγορά πετρελαίου απορροφά αυτήν τη στιγμή γύρω στα 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο Nasser της Aramco. Αυτό σε σύγκριση με προ πανδημίας επίπεδα της τάξης των 100 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Η κρατική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου της ήταν μειωμένα κατά 73% μετά την κατάρρευση των τιμών αργού που ακολούθησε την πτώση της κατανάλωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ