• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Εκτινάχθηκε στα 85 δολάρια για πρώτη φορά από το 2018

    • Bloomberg
    άντληση πετρελαίου


    Λίγο πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2018, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζει την αγορά του αργού.

    Τα συμβόλαια του brent στο Λονδίνο ενισχύθηκαν μέχρι τα 85,10 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,3%. Η έλλειψη φυσικού αερίου και άνθρακα προκαλεί επιπλέον ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, ειδικά στην Ασία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Η ενεργειακή πίεση οδήγησε επίσης σε μια ασυνήθιστα μεγάλη άντληση αποθεμάτων αργού για αυτή την εποχή του έτους, στο κέντρο αποθήκευσης των ΗΠΑ στο Cushing, δείχνουν τα στοιχεία της κυβέρνησης.

    Global crude benchmark surges to highest since 2018

    Ο εφοδιασμός παραμένει περιορισμένος, με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να επαναλαμβάνει την ανάγκη του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να ακολουθήσουν μια σταδιακή προσέγγιση για την αποκατάσταση της παραγωγής. Η Κίνα έχει εκδώσει ποσοστώσεις εισαγωγής πετρελαίου για 16 ιδιωτικά διυλιστήρια.

    Οι ΗΠΑ συζητούν με τα μέλη του ΟΠΕΚ+ για τον ενεργειακό εφοδιασμό και «εκφράζουν προσωπικά τις ανησυχίες τους», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, ενώ η περίοδος αιχμής για τη χειμερινή ζήτηση απέχει ακόμη αρκετές εβδομάδες.

    “Η κατανάλωση πετρελαίου θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά φαίνεται ότι θα είναι διαφορετική η ιστορία το 2022”, δήλωσε ο Stephen Brennock, αναλυτής της χρηματιστηριακής PVM Oil Associates.

    Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του brent ενισχύονταν κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν στα 84,74 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE, νωρίτερα.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Nοεμβρίου του West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο 0,8%, και διαμορφώθηκαν στα 81,95 δολάρια.

    Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αν και συνήθως αυξάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ