• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πάνω από τα 2.800 δολάρια το παλλάδιο, κοντά σε ρεκόρ 7ετίας ο χρυσός

    • Bloomberg

    Macro image of a one ounce Palladium bar


    Το παλλάδιο εκτοξεύθηκε πάνω από τα 2.800 δολάρια ανά ουγγιά, επεκτείνοντας το ρεκόρ του χάρη στις προβλέψεις για ένα διευρυνόμενο έλλειμμα προσφοράς. Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού και το πώς επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη.

    Το μέταλλο που χρησιμοποιείται στους καταλύτες είναι ήδη ενισχυμένο πάνω από 40% το 2020, χάρη στις προσδοκίες ότι τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα θα ωθήσουν τη μεγαλύτερη χρήση του υλικού στα αυτοκίνητα, απορροφώντας την παγκόσμια προσφορά που ήδη παλεύει για να καλύψει τη ζήτηση. Το έλλειμμα προβλέπεται να διευρυνθεί σε 1,9 εκατομμύρια ουγγιές, από 1,1 εκατομμύρια ουγγιές πέρυσι, σύμφωνα με την Anglo American Platinum.

    «Ένα έλλειμμα ισοδύναμο με περίπου το 20% της αγοράς παλλαδίου αναμένεται να διατηρηθεί φέτος, βοηθώντας στο να εξηγηθεί η αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. Η ζήτηση καθοδηγείται από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, ιδιαίτερα στην Κίνα, οι οποίοι έχουν αυξήσει τη χρήση του παλλαδίου στα οχήματα και εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσουν οποιαδήποτε πρόσφατη αδυναμία στις πωλήσεις αυτοκινήτων, ανέφερε.

    Η τιμή spot του παλλαδίου σημείωσε άνοδο έως και 8,4%, φτάνοντας στα 2.849,61 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με τις τιμές να ανεβαίνουν κατά περίπου 100 δολάρια μέσα σε 30 λεπτά. Η αγορά περιόρισε τα κέρδη και το παλλάδιο διαπραγματευόταν με άνοδο 4,3% στα 2.743,32 δολάρια στις 3 μ.μ. στη Σιγκαπούρη.

    Το ράλι μπορεί επίσης να ενισχύεται από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα, καθώς και από τις προσδοκίες ότι οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν. «Μερικές φορές οι επενδυτές αναζητούν έναν λόγο για να δικαιολογήσουν την αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου ακόμα κι αν οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί μαζικά», δήλωσε η αναλύτρια της ABN Amro Bank, Georgette Boele. «Κανονικά ο χρυσός και το παλλάδιο δεν κάνουν τέτοια ράλι. Αυτή τη φορά, ελπίζουν ότι είναι η νέα κανονικότητα».

    Η τιμή spot του χρυσού αυξήθηκε κατά 0,1% στα 1.603,91 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές είχαν αγγίξει τα 1.611,42 δολάρια στις αρχές Ιανουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις υποχώρησαν. Η εν εξελίξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία έχει φέρει τις συμμετοχές σε παγκόσμια exchange-traded funds υποστηριζόμενα από χρυσό σε επίπεδα-ρεκόρ.

    Οι επενδυτές σε χρυσό αξιολογούν την επίδραση του κοροναϊού στην οικονομική ανάπτυξη και τη διάθεση για ρίσκο, εν μέσω εικασιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αισθανθεί αυξημένη πίεση για μείωση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι επιπτώσεις του ιού έχουν παρουσιάσει έναν «νέο κίνδυνο» στις προοπτικές και οι χρηματιστές θα μελετήσουν τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της Fed, που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα την Τετάρτη, για οποιαδήποτε υπαινιγμό.

    Μεταξύ των άλλων κύριων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι αυξήθηκε κατά 0,6% και η πλατίνα κατά 1,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ