• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πάνω από τα 2.000 δολάρια επιστρέφει ο χρυσός

    • Bloomberg


    Η τιμή του χρυσού επέστρεψε πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έδωσε ώθηση στη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, και αποδυνάμωσε το δολάριο.

    Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε περαιτέρω περιορισμούς στην Huawei Technologies Co. με στόχο τη μείωση της πρόσβασης σε chips που διατίθενται στο εμπόριο. Η κίνηση αποτελεί την τελευταία ενέργεια κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Οι μετοχές σημειώνουν διακυμάνσεις, ενώ ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018.

    Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά φέτος λόγω της αυξανόμενης ζήτησης επενδυτικών καταφυγίων, και καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν την παροχή οικονομικής στήριξης στις οικονομίες που επλήγησαν από τον κοροναϊό. Ο χρυσός έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών στις 7 Αυγούστου, προτού καταγράψει την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

    «Επιστρέφουμε δυναμικά», δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην AxiCorp Ltd. «Αφού υποχώρησε κατά 10%,  ο χρυσός προχωρά σε δυναμική επιστροφή”.

    Bullion rebounds as real rates turn lower, dollar weakens

    Η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει κέρδη άνω του 30% φέτος, με τη βοήθεια των μαζικών μέτρων τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να βοηθήσουν τις οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία. Η πρόσφατη πίεση στο δολάριο, οι ανησυχίες για νέα hotspots του Covid-19 και η γεωπολιτική αβεβαιότητα καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο.

    Η spot τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για δεύτερη ημέρα, σημειώνοντας νωρίτερα άνοδο 1,2%, στα 2.008,13 δολάρια ανά ουγγιά, στην αγορά του Λονδίνου. Στις αρχές αυτού του μήνα, η τιμή του σημείωσε ρεκόρ στα 2.075,47 δολάρια. Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 2,7%, στα 28,216 δολάρια. Ο δείκτης Βloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε κατά 0.3%.

    Καθώς τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν κάτω από το μηδέν και οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα μέτρα τόνωσης, αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Goldman Sachs Group Inc., βλέπουν περαιτέρω αύξηση για τον χρυσό. Ο Τζέφρι Κούρι της Goldman είπε την Πέμπτη ότι «δεν έχουμε ακόμη βγει από αυτήν την κρίση», και ότι υπάρχει πιθανότητα τα οικονομικά κίνητρα να συνεχιστούν μέχρι το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ