• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πανίκος Νικολάου: Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου βλέπει ενοποιήσεις στις τράπεζες της χώρας

    • Bloomberg

    Πανίκος Νικολάου


    Ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου θα μπορούσε να εισέλθει σε γύρο ενοποιήσεων και η Τράπεζα Κύπρου πιθανότατα θα έχει ρόλο σε οποιαδήποτε κίνηση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου σε συνέντευξή του.

    Ενώ η τράπεζα, που εδρεύει στη Λευκωσία, δεν εξετάζει επί του παρόντος συγκεκριμένους στόχους, “ως ο μεγαλύτερος δανειστής στο νησί, θα προχωρήσουμε εάν υπάρχει ευκαιρία”, επισήμανε ο κ. Νικολάου.

    Αυτό το καλοκαίρι υπήρξαν ήδη κάποιες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο μήνα κατέταξε την κυπριακή θυγατρική της ως «διατηρούμενη προς πώληση και προχωρά στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της”, μετά την απόφαση της να μην προχωρήσει σε συμφωνία πώλησης της μονάδας στην κυπριακή Astrobank.

    Η  Eurobank απέκτησε τον Ιούλιο το ποσοστό 9,9% που κατείχε η Third Point στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου.

    Μείωση των NPLs

    Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Τράπεζας Κύπρου, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, «αποδεικνύουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για να εκπληρώσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε: να μειώσουμε τον κίνδυνο της τράπεζας και να συρρικνώσουμε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

    Από το υψηλό του 2014, η Τράπεζα Κύπρου μείωσε την έκθεση της στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 89% σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) και περιόρισε τον δείκτη NPE κατά 48 ποσοστιαίες μονάδες.

    Η τράπεζα σκοπεύει να συνεχίσει να διερευνά στρατηγικές για την επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω πωλήσεων χαρτοφυλακίου, είπε ο κ. Νικολάου.

    Η Τράπεζα Κύπρου στο πρώτο εξάμηνο ολοκλήρωσε το έργο Helix 2 για την πώληση 1,3 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων και η επόμενη φάση, το Helix 3 αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

    Τα δικά της εργαλεία

    Η τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χρησιμοποιώντας “δικές της πρωτοβουλίες και εργαλεία”, τόνισε ο κ. Νικολάου, αντί να καταφύγει σε σχέδια που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων του Ηρακλή στην Ελλάδα.

    Η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει να επιτύχει τους νέους δανειστικούς της στόχους αναζητώντας περαιτέρω διεθνείς ευκαιρίες, εστιάζοντας στον τομέα της ναυτιλίας, ιδιαίτερα μέσω του ναυτιλιακού cluster στην Λεμεσό, υποστήριξε ο CEO της τράπεζας.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε 63 εκατομμύρια ευρώ νέο δανεισμό σε αυτήν την κατηγορία, αυξημένο κατά 14,5% σε ετήσια βάση. Η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων της Ευρώπης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ