• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Το χειρότερο σενάριο για το εμπόριο θα αποφευχθεί φέτος

    • Bloomberg
    εμπόριο

    Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο


    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΥ) μετριάζει την απαισιοδοξία του σχετικά με τις προοπτικές του διασυνοριακού εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι το χειρότερο σενάριο για το τρέχον έτους πιθανότατα θα αποφευχθεί, αλλά προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να μην εφησυχαστούν, καθώς οι οικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν.

    Ο Οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη, εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών μειώθηκε κατά 3% το πρώτο τρίμηνο και κατά 18,5% το δεύτερο, σύμφωνα με μια αναθεωρημένη εμπορική πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στον ιστότοπο του ΠΟΕ.

    Η προηγούμενη εκτίμηση του ΠΟΕ, που κυκλοφόρησε στις αρχές Απριλίου, έκανε λόγο για ένα ευρύ φάσμα πτώσης του εμπορίου αγαθών φέτος – με το αισιόδοξο σενάριο συρρίκνωσης στο 13% και το απαισιόδοξο σενάριο πτώσης στο 32%, που θα αντικατοπτρίζει την κατάρρευση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

    Τα άσχημα νούμερα

    Ενώ αυτό το εύρος προβλέψεων παρέμεινε αμετάβλητο, η έκθεση του ΠΟΕ ανέφερε ότι το απαισιόδοξο σενάριο «φαίνεται λιγότερο πιθανό, δεδομένου ότι συνεπάγεται απότομη πτώση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο».

    “Υπάρχει μια σημαντική θετική πλευρά εδώ: θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ Roberto Azevedo. “Οι πολιτικές αποφάσεις υπήρξαν κρίσιμες στον περιορισμό των επιπτώσεων στην παραγωγή και το εμπόριο και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ρυθμού της οικονομικής ανάκαμψης”.

    Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να σημειώσει ανάκαμψη 5% έως 20% το επόμενο έτος, αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο και θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων Covid-19, ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη ή εκτεταμένοι περιορισμοί στο εμπόριο.

    «Για να ανακάμψει έντονα η παραγωγή και το εμπόριο το 2021, οι δημοσιονομικές, νομισματικές και εμπορικές πολιτικές θα πρέπει όλες να συνεχίσουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση», δήλωσε ο Azevedo.

    Η αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “πραγματοποίησε μερική ανάκαμψη” τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, ανέφερε ο ΠΟΕ και οι εμπορικές πτήσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 74% μεταξύ 5 Ιανουαρίου και 18 Απριλίου, έκτοτε και έως τα μέσα Ιουνίου έχουν ανακάμψει κατά 58%.

    Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της παραγωγής κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα έχει επικεντρωθεί σε βιομηχανίες υπηρεσιών – όπως η φιλοξενία, οι προσωπικές υπηρεσίες και η ψυχαγωγία.

    Ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα – αύξηση 5% σε ετήσια βάση τον Μάιο μετά την πτώση 79% το Φεβρουάριο – οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ σημείωναν ακόμη σημαντική πτώση τον Μάιο, δήλωσε ο ΠΟΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ