• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    O τρανσέξουαλ CEO που έχτισε μία αυτοκρατορία ψυχαγωγίας

    Jakkaphong Jakrajutatip. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg


    Είναι δυνατόν να συνδέεται η αλλαγή φύλου ενός CEO με την εκτόξευση των κερδών της εταιρίας του; Στη συγκεκριμένη περίπτωση ναι.

    Ο Jakkaphong Jakrajutatip, CEO της JKN Global Media Pcl, υποστηρίζει ότι η προθυμία του να μιλήσει για την απόφαση του να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου, έφερε στο προσκήνιο την εταιρία ψυχαγωγίας που διοικεί, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση των εσόδων της.

    Σήμερα, ο επικεφαλής της JKN Global Media Pcl είναι celebrity. Μετά από αρκετές συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και περιοδικά για την απόφαση του να γίνει γυναίκα, η φήμη που απέκτησε λειτούργησε θετικά για την ανάπτυξη της εταιρίας, καθώς οι εν δυνάμει πελάτες και οι προμηθευτές περιεχομένου προγράμματος είναι πιο πρόθυμοι να συναντήσουν τον πασίγνωστο πλέον CEO, επισημαίνει ο ίδιος.

    Η JKN — που εισήχθη στο χρηματιστήριο το Νοέμβριο 2017–  έχει υπερτριπλασιάσει τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη της από το 2014. Η σύνδεση που κάνει η 38χρονη Jakkaphong, μεταξύ της απόφασης της να αποκαλύψει δημόσια το προσωπικό της θέμα και της εκτίναξης των εσόδων, οφείλεται στο γεγονός ότι έφερε στο επίκεντρο της δημοσιότητας την εταιρία και απελευθέρωσε την ίδια, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την επέκταση της επιχείρησης.

    Jakkaphong Jakrajutatip. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

    Χωρίς τη γενναία απόφαση μου, η JKN είναι απίθανο να είχε αποκτήσει τέτοια επιτυχία και φήμη στην Ταϊλάνδη, εκτιμά η Jakkaphong σε συνέντευξή της, σημειώνοντας ότι είναι ίσως η μοναδική τρανσέξουαλ CEO μίας εισηγμένης επιχείρησης στη χώρα, ίσως και σε ολόκληρη την περιοχή. “Αυτή η φήμη έχει διευκολύνει σημαντικά τις συνομιλίες μας για συνεργασία με τους μελλοντικούς πελάτες και προμηθευτές”.

    Η JKN έχει τα δικαιώματα διανομής ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ταϊλάνδη για εταιρίες όπως η Walt Disney Co., η CBS Corp και η Sony Corp. Τα δημοφιλή της προγράμματα είναι οι τηλεοπτικές σειρές CSI: Crime Scene Investigation και The Walking Dead, τα οποία πουλά τόσο σε τηλεοπτικά δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης όσο και σε καλωδιακά κανάλια,  σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Τα εμπόδια στην εργασία

    Σημειώνεται ότι οι τρανσέξουαλ στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζουν συχνά εμπόδια στην αγορά απασχόλησης και αποκλείονται από αρκετές θέσεις εργασίας, κυρίως στη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με την έρευνα του 2015, για τα Ηνωμένα Έθνη. Οι περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουν σε θέσεις όπως καλλιτέχνες, make-up artists, πωλητές καλλυντικών, δημόσιες σχέσεις κ.α.

    Η Ταϊλάνδη, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, δεν έχει νόμους που να επιτρέπουν στους τρανσέξουαλ να αλλάξουν το φύλο τους επίσημα. Η αδυναμία να αλλάξουν τα έγγραφά τους ώστε να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια στην ταυτότητα το φύλο τους, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

    Επίσης, συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αποκλεισμό όταν απαιτείται να χρησιμοποιούν ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο που δεν συνάδει με την πραγματική τους ταυτότητα και την εμφάνιση τους, ανέφερε η έκθεση. Η διάκριση αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια τους ή να τους αποκλείσει από την εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας, την απασχόληση και τη στέγαση ή από την πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές και στις τράπεζες.

    Η Jakkaphong, που έχει bachelor σε διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας, θέλει να κάνει την εταιρία της μία από τις κορυφαίες εταιρίες διανομής ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων και άλλων περιεχομένων ψυχαγωγίας στη Νοτιοανατολική Ασία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο εξωτερικό, βοήθησε στην επιχείρηση ενοικίασης βίντεο που είχε η οικογένεια της.

    Ωστόσο, οι πωλήσεις υποχώρησαν καθώς οι καταναλωτές απομακρύνθηκαν από τα βίντεο. Τα οικονομικά προβλήματα της οικογενειακής επιχείρησης συνέπεσαν με την επιθυμία της να αποκαλύψει την ταυτότητα της και αλλάξει φύλο.

    Πριν προχωρήσει στις αποκαλύψεις και ενώ ήταν ακόμη άνδρας, ο Jakkaphong διατηρούσε χαμηλό προφίλ και δεν παραβρίσκονταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Είπε ότι δεν είχε σχεδόν καθόλου φίλους εκτός από την αδελφή του, η οποία είναι πλέον στενή συνεργάτιδα του.

    Η χειρουργική επέμβαση στην οποία προχώρησε ήταν μία πολύ δύσκολη και επίπονη εμπειρία και χρειάστηκε αρκετούς μήνες αποκατάστασης.

    Η Jakkaphong έχει γίνει δικηγόρος για την κοινότητα των τρανσέξουαλ, με στόχο κυρίως την εξασφάλιση περισσότερων ευκαιριών στην αγορά εργασίας. Η ίδια έχει προσλάβει στην εταιρία τρανσέξουαλ γυναίκα και πιέζει και άλλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

    “Η απόφαση μου να ξεπεράσω τα οικογενειακά και κοινωνικά εμπόδια και να προχωρήσω στην αλλαγή φύλου ήταν η πιο σκληρή της ζωής μου”, τονίζει. “Αυτό όμως μου δίνει την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να διευθύνω και να αναπτύσσω την εταιρία.”

    Jakkaphong Jakrajutatip. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

     



    ΣΧΟΛΙΑ