• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος της Dogus ξεπουλά ό,τι έχει και δεν έχει στη νότια Ευρώπη

    • Bloomberg

    Faret Sahink. CEO Dogus Group


    Η Dogus Holding AS του Τούρκου δισεκατομμυριούχου Ferit Sahenk αναζητά αγοραστές για πολυτελή ξενοδοχεία στη νότια Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το Capri Palace, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση του θέματος.

    Ο όμιλος, που έχει στην ιδιοκτησία του και αλυσίδες εστιατορίων όπως η Zuma και η Nusr-Et, η οποία είναι γνωστή κυρίως για το meme του σεφ-ιδρυτή της “Salt Bae”, αναζητά επίσης πιθανούς αγοραστές για το Villa Dubrovnik, το Hotel Villa Magna της Μαδρίτης και το Aldrovandi Villa Borghese Hotel της Ρώμης, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των συζητήσεων.

    Είναι πιθανό αυτά τα λεγόμενα “ακίνητα-τρόπαια”, κάποια από τα οποία ανήκαν κατά το παρελθόν σε εύπορες οικογένειες, να πωληθούν ξεχωριστά και όχι ως χαρτοφυλάκιο, ανέφερε ένα από τα πρόσωπα. Στους πιθανούς αγοραστές για τα ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνονται πλούσιοι ιδιώτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, ανέφεραν κάποια από τα πρόσωπα.

    Η εταιρεία αναζητά επίσης αγοραστές για το Grand Hyatt της Κωνσταντινούπολης εν μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους της, είπε ένα άλλο άτομο. Εκπρόσωπος της Dogus αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

    Τα ξενοδοχεία της Dogus απευθύνονται στους πλούσιους και διάσημους. Το Capri Palace, για παράδειγμα, περιλαμβάνει μόνο 68 δωμάτια και δύο εστιατόρια με αστέρια Michelin. Η προεδρική του σουίτα, που έχει ιδιωτική πισίνα, μπορεί να κρατηθεί έναντι 8.163 ευρώ τη νύχτα αργότερα αυτόν το μήνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Και το Hotel Villa Magna της Μαδρίτης χρησιμοποιείται συχνά για φωτογραφίσεις. Τους τελευταίους μήνες ηθοποιοί όπως οι Rami Malek, Olivia Munn, Chris Pratt, Denzel Washington και Ryan Reynolds έχουν προωθήσει τις ταινίες τους εκεί.

    Υποβάθμιση από τον Standard & Poor’s

    Την Τρίτη ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Dogus σε “B-”, επικαλούμενη την αδυναμία του ομίλου να υλοποιήσει τη σχεδιαζόμενη αναχρηματοδότηση (725 εκατ. ευρώ για τον εαυτό του και 1,6 δισ. ευρώ για τις επενδύτριες εταιρείες του), αντίθετα με τις προσδοκίες της. Αν ο Dogus δεν μπορέσει να επεκτείνει την ωρίμανση των δανείων του, ο S&P ανέφερε ότι δεν αναμένει η εταιρεία να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές της υποχρεώσεις εντός του επόμενου έτους “χωρίς να επιταχύνει και να υλοποιήσει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων”.

    Κατανοούμε ότι η Dogus έχει ένα λεπτομερές σχέδιο για να ξεφορτωθεί ένα μέρος των ακινήτων της για συνολικά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2019”, έγραψαν οι αναλυτές του S&P. Πρόσθεσαν ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι εκτός Τουρκίας.

    Ο Sahenk, άλλοτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, ξόδεψε πολλά για ξενοδοχεία, μαρίνες και εστιατόρια εντός και εκτός Τουρκίας μετά την πώληση του μεριδίου του (31%) στην Turkiye Garanti Bankasi AS έναντι σχεδόν 55,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Dogus έχει αναγκαστεί να στραφεί σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να μειώσει το βάρος του χρέους της και να καλύψει το κόστος δανεισμού της. Νωρίτερα φέτος, συμφώνησε για την πώληση του 17% της d.ream International BV, η οποία είναι ιδιοκτήτρια brands εστιατορίων μεταξύ των οποίων τα Azumi and Nusr-Et, έναντι 200 εκατ. δολαρίων, στην επενδυτική εταιρεία Temasek Holdings Pte Ltd. Από τη Σιγκαπούρη και τη Metric Capital Partners LLP του Λονδίνου.

    Η Dogus επίσης πούλησε το μερίδιό της σε μία κοινοπραξία για την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου στη Σμύρνη της δυτικής Τουρκίας στον συνέταιρό της, την Orjin Group. Και τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μερίδιο 25% στην D-Marinas BV της Dogus, που έχει δέκα μαρίνες σε Τουρκία, Ελλάδα και Κροατία, μεταξύ των οποίων είναι οι μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουβιών στην Κέρκυρα, έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παγκόσμια κρίση μετά το «μίνι κραχ» στην Wall Street-Μεγάλη ανησυχία για την Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τικ τακ, τικ τακ για το μεγαλοξενοδόχο που χρωστάει 500 εκατ. ευρώ στις τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Μινωικές Γραμμές: Γιατί αποφάσισαν την έξοδο από το ΧΑ μετά από 20 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ